Een team van de Oekraïense krijgsmacht voert vandaag in het kader van het Open Skies Verdrag een observatievlucht uit boven de Benelux. Een Antonov 30B maakt boven Nederland met film- en foto-opnames op de route van Vlissingen, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Den Helder, Groningen, Utrecht, Volkel.

De beelden worden in aanwezigheid van alle betrokken partijen bij de sectie Open Skies op Vliegbasis Volkel ontwikkeld en gedupliceerd. De Antonov stijgt op van de Belgische Vliegbasis Melsbroek.

De verkenningsmissie komt voort uit het Open Skies Verdrag (1992), waarbij waarnemingsvluchten met onbewapende vliegtuigen over bijvoorbeeld militaire installaties en wapencomplexen in het luchtruim van 33 landen worden toegelaten. Deze bevorderen het vertrouwen tussen de voormalige vijanden uit de Koude Oorlog.

Het is voor de vijfde maal dat een dergelijke observatievlucht plaatsvindt, en de tweede keer dat dit door de Oekraïense krijgsmacht gebeurt. De aftrap was in augustus 2002. Recentelijk heeft de Benelux ook vluchten uitgevoerd boven Rusland en Oekraïne.

Rond het middaguur landt de Antonov 30B op Vliegbasis Volkel om ongeveer een uur later weer naar Melsbroek te vertrekken.

bron:MinDef

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular