Een officier van justitie uit arrondissement Arnhem zal worden vervolgd wegens het doen van discriminerende uitlatingen tijdens de behandeling van een strafzaak tegen een Roma-familie uit Ede op 14 mei 2003. De betreffende officier zal op donderdag 9 februari voor de Amsterdamse rechtbank moeten verschijnen. De betrokkene heeft zijn werkzaamheden als officier van justitie neergelegd in afwachting van de uitspraak van de rechter.
Het Amsterdamse openbaar ministerie had in een eerder stadium besloten geen vervolging tegen de officier in te stellen. De stichting Landelijke Roma Stichting 'Roma Emancipatie' heeft toen bij het Amsterdamse hof tegen de betreffende officier een zogenoemde artikel 12 procedure aangespannen. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft op vrijdag 23 december de vervolging van de officier van justitie bevolen.
Eerder al had de Hoge Raad de Amsterdamse rechtbank aangewezen als gerecht waar de vervolging en berechting zouden plaatsvinden in het geval het Amsterdamse hof vervolging zou bevelen.
bron:OM