Roeivereniging Okeanos, de roeivereniging van de Vrije Universiteit Amsterdam neemt op zaterdag 17 december 2005 haar nieuwe onderkomen aan de Amsterdamse Bosbaan in het Amsterdamse Bos feestelijk in gebruik. Het is een bijzonder pand, ontworpen door de Rotterdamse architecten Korteknie & Stuhlmacher, dat stijlvol in de omgeving is ingepast.

Okeanos is in 1957 opgericht als roeivereniging van de Vrije Universiteit en heeft 250 leden die studeren aan een van de hogeronderwijsinstellingen in Amsterdam. Op sportief gebied behaalde Okeanos grote successen. Tijdens de Olympische Spelen van 1988 en 1996 wonnen Okeanos roeiers als Nico Rienks en Henk-Jan Zwolle gouden medailles. Maar ook recentelijk, tijdens de Olympische Spelen in Athene, veroverden Froukje Wegman, Helen Tanger en Geert-Jan Derksen medailles.

Toen de gemeenteraad in 1996 de verbreding van de Bosbaan goedkeurde, hield dat ook in dat de de tribune waarin Okeanos was gevestigd, gesloopt zou worden. Met succes heeft Okeanos gepleit voor het opnemen van een vereningsaccomodatie in de plannen voor de herinrichting van dit stuk van het Amsterdamse Bos. De financiering van de eigen sociëteit is grotendeels bijeengebracht door de leden van de studentenvereniging zelf. De afdeling Projectmanagement van Huisvesting VU heeft Okeanos ondersteund bij de realisering van de bouw en het toezicht erop.

Het pand is ontworpen door Korteknie & Stuhlmacher Architecten uit Rotterdam. Dat kantoor werd in 2002 genomineerd voor de NAi-prijs (Nederlandse Architecteninstituut), voor hun project 'Parasite' in Rotterdam.

Met hun ontwerp hebben de architecten het principe 'twee onder à©à©n kap' een heel nieuw gezicht gegeven. Een poort van 14,5 meter breed scheidt de sociëteit van Okeanos van het Olympisch Trainingscentrum van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Het concept dat Korteknie & Stuhlmacher Architecten voor ogen hadden, was een gebouw ingepast in de omgeving. Gezien de lengte van de Bosbaan, ruim twee kilometer lang, kozen de architecten voor een langgerekt gebouw van twee verdiepingen bovengronds, uitgevoerd in hout. Het balkon op de eerste verdieping biedt een weids uitzicht over de oudste roeibaan van Nederland.

Het nieuwe pand is een lust voor het oog en is een bezoekje meer dan waard.

bron:Vrije Universiteit