Omzet industrie hoger, productie stabielDe Nederlandse industrie heeft in juni 2005 meer omgezet dan een jaar eerder. In vergelijking met juni vorig jaar was de omzet 8 procent hoger. De omzettoename komt vooral door hogere afzetprijzen. De industriële productie bleef in juni vrijwel ongewijzigd ten opzichte van juni 2004. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Meer omzet door hogere prijzen
De omzettoename van 8 procent in juni 2005 wordt voor ongeveer driekwart veroorzaakt door hogere afzetprijzen. De aardolie-, chemische en rubberindustrie had de hoogste omzetgroei. In deze branche lag de omzet 18 procent hoger dan in juni vorig jaar, bij een prijsstijging van 16 procent. In het gehele tweede kwartaal van 2005 kwam de omzet van de industrie ook 8 procent hoger uit dan een jaar eerder. De afzetprijzen waren gemiddeld 6 procent hoger. In het eerste kwartaal was de omzettoename nog 5 procent,
bij een prijsstijging van 6 procent.

Industriële productie in juni vrijwel ongewijzigd
De Nederlandse industrie heeft in juni 2005, gecorrigeerd voor verschillen in het werkdagpatroon, vrijwel evenveel geproduceerd als in juni vorig jaar. In de periode mei-juni 2005 is de industriële productie, na correctie voor seizoeninvloeden, met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de periode maart-april. Het is de tweede achtereenvolgende stijging dit jaar. Vooral de branche hout-, bouwmaterialen-, meubel- en overige industrie heeft net als in de vorige periode meer geproduceerd. De productie van grondstoffen en halffabrikaten steeg fors in de periode mei juni 2005 in vergelijking met maart-april. Verder nam de productie van investeringsgoederen en die van consumptiegoederen licht toe.

Bron: CBSComments are closed.
%d bloggers liken dit: