(EMEA Persberichten) Kaspersky Lab waarschuwt vakantiegangers voor virtuele open voordeur

Ingolstadt, 28 juli 2010 - Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland in 17 procent van de woningen wel eens is ingebroken, juist in de vakantieperiode. De gemiddelde schade bedroeg 2.653 euro. Net als het aantal inbraken in woningen neemt ook het aantal aanvallen van cybercriminelen toe. Kaspersky Lab waarschuwt daarom dat computergebruikers vooral tijdens en na vakantie meer risico lopen vanwege onveilige netwerkverbindingen en doordat tijdens de vakantie beveiligingsupdates meestal achterwege blijven.

Uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD blijkt dat Amsterdam in 2009 minder criminaliteit kende dan een jaar ervoor. Voor die daling waren onder andere minder diefstallen uit auto's, schuurtjes of garages en minder gevallen van zakkenrollen verantwoordelijk. Daartegenover stonden wel weer meer woninginbraken. Volgens de Veiligheidsmonitor 2009 van het Centraal Bureau van de Statistiek is in Nederland ook het totale aantal inbraken (en pogingen daartoe) licht gestegen. Kaspersky Lab benadrukt dat cybercriminelen van over de hele wereld niet gebonden zijn aan plaats of tijd en het aantal cyberaanvallen groeit snel. Zo zijn er volgens Kaspersky Lab in 2009 meer dan 14 miljoen nieuwe kwaadaardige programma's verschenen, dat is gemiddeld 30.000 kwaadaardige en potentieel ongewenste programma's per dag!

Inbrekers gaan natuurlijk op zoek naar een woning waar zij zonder al te veel moeite kunnen binnendringen. Eenmaal binnen, begint de zoektocht naar kostbaarheden: geld, juwelen, dure elektronica, enzovoort. Cybercriminelen gaan op een zelfde manier te werk. Ze gebruiken geavanceerde programma's om binnen te dringen op slecht beveiligde computers die op internet zijn aangesloten en dan gaan ook zij op zoek naar waardevolle informatie. Een slecht beveiligde computer is volgens Kaspersky Lab te vergelijken met een woning waarvan de sleutel nog in de deur steekt en de ramen wijd open staan. De cybercriminelen zoeken waardevolle informatie die op de computer staat, zoals informatie die toegang geeft tot elektronisch bankieren, login-gegevens en wachtwoorden voor online winkels. Die informatie heeft vaak meer waarde dan de computer zelf, maar ook onvervangbare zaken, zoals familiefoto's of -video's kunnen verloren gaan.

David Jacoby, Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team van Kaspersky Lab: "Criminelen zullen echt alles proberen om binnen te komen. Terwijl niemand het in zijn hoofd haalt om van huis te gaan zonder de ramen te sluiten en de deur op slot te doen, komt het maar al te vaak voor dat mensen hun computer onvoldoende beveiligen waardoor zij kwetsbaar zijn voor informatiediefstal, identiteitsfraude en soms nog erger."

Het beveiligen van de computer thuis met de meest recente beveiligingssoftware is net zo belangrijk als deugdelijk hang- en sluitwerk. Evenals het regelmatig updaten van het beveiligingsprogramma en het installeren van security patches. Zeker na enkele weken vakantie is het raadzaam om er eerst voor te zorgen dat de beveiligingssoftware volledig up-to-date is, voordat de computer weer gebruikt wordt. Uiteraard is gezond verstand ook belangrijk. Zo worden vakantiegangers gewaarschuwd voorzichtig te zijn met berichten over hun vakantie op Twitter, Hyves en Facebook. Die berichten kunnen vaak ook door mensen met minder goede bedoelingen gelezen worden.

Kaspersky Internet Security 2011, verkrijgbaar vanaf augustus 2010, beschermt de digitale identiteit en elektronische bankrekeningen van consumenten online. Dit vlaggenschip van Kaspersky Lab biedt consumenten ongeëvenaarde beveiliging tegen alle soorten bedreigingen. Deze nieuwe generatie software gebruikt de meest innovatieve beveiligingstechnologieën om PC's en laptops veilig te maken en te houden. Voor meer informatie zie http://www.kaspersky.com/kis2011.

Over Kaspersky Lab
Kaspersky Lab, opgericht in 1997, is een internationaal softwarebedrijf dat geavanceerde oplossingen levert voor de beveiliging van bedrijfs- en thuisnetwerken tegen internetgerelateerde risico's als virussen, spam, hackers, crimeware, malware en spyware. De door Kaspersky ontwikkelde technologie wordt wereldwijd toegepast in producten en diensten van vooraanstaande IT-securitybedrijven.

Het hoofdkantoor van Kaspersky Lab is gevestigd in Moskou, Rusland. Daarnaast heeft het bedrijf regionale kantoren in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Roemenië, China, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten plus een wereldwijd netwerk van ruim vijfhonderd partners.

Voor meer informatie zie www.kaspersky.com, http://www.viruslist.com of www.threatpost.com voor het laatste nieuws over internetbeveiliging, alerts, analyses en nieuws, inclusief Kaspersky Virus Scanner.

NOOT VOOR DE REDACTIE:
Voor hoge resolutie beeldmateriaal en overige informatie kunt u contact opnemen met bovenstaande contactpersonen.

Kaspersky Lab
Elke Wà¶àƒÅ¸ner
Tel. +49 (0)841 - 981 89 270
[email protected]

The Communication Force
Caroline Breure
Tel. +31 (0)23 - 56 56 850
[email protected]