Ondanks daling geregistreerde bloeddonors geen bloeddonortekort.Gedurende de afgelopen vijf jaar is het aantal bij Sanquin geregistreerde donors gedaald. Daarvoor zijn meerdere oorzaken. Sanquin heeft inmiddels een landelijk systeem voor de registratie van donors. Dubbele registraties  (bij verhuizing zowel in het systeem van de 'oude bloedbank' als in dat van de nieuwe opgenomen) zijn eruit gehaald. Jaarlijks zegt ongeveer 10% van de donors op in verband met zwangerschap, ziekte, verhuizing etc. Door voorzorgsmaatregelen zijn ook donors uitgesloten die sinds de jaren '80 zelf een bloedtransfusie hebben ontvangen.

Natuurlijk moet Sanquin het bestand aan donors op peil houden en dus continu voldoende
mensen voor het donorschap interesseren door wervingsacties. Bij de huidige vraag naar bloedproducten is een donorbestand van 500.000 voldoende. Dit vraagt wel voortdurende werving vanwege het verloop. In het najaar start bovendien een campagne om donors met speciale bloedgroep (O-negatief) te werven.De vraag van de ziekenhuizen naar bloedproducten is de afgelopen vijf jaar gedaald. Op geen enkel moment is er een leveringsprobleem geweest of wordt dit voorzien.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven. Kernactiviteit is een veilige productie en levering van bloed- en plasmaproducten voor de behandeling van patiënten en onderzoek naar bloed en transfusiegeneeskunde. Sanquin is een
not-for-profit organisatie. Belangrijke aspecten als ethiek, kwaliteit, veiligheid en
doelmatigheid staan bij Sanquin hoog in het vaandel.

bron: SanquinComments are closed.
%d bloggers liken dit: