De onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie zullen de komende jaren leiden tot mogelijk een verdubbeling van de Nederlandse export naar Turkije De relevante wet- en regelgeving voor exporteurs zal beter worden afgestemd en het aantal handelsbelemmeringen verminderd. Die verwachting spreken MKB-Nederlandvoorzitter Loek Hermans en directeur-MKB ABN AMRO Han de Ruiter uit aan de vooravond van de onderhandelingen die 3 oktober van start moeten gaan.

Nederland is een van de belangrijkste investeerders in Turkije. Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van de economische groei in Turkije. In 2004 was Turkije de vijfde belangrijkste exportbestemming voor Nederlandse exporteurs buiten de EU zo blijkt uit onderzoek van Fenedex. Ca. 5 procent van het internationaal actieve bedrijfsleven exporteerde vorig jaar naar Turkije voor in totaal 2,5 miljard euro. Een stijging van 15 procent vergeleken met 2003. Belangrijkste exportproducten zijn machines, vervoermaterieel, chemie, textielveredeling, kantoorbenodigdheden en automatisering.

Om bedrijven te ondersteunen bij het zakendoen met Turkije en de export verder te stimuleren brengen MKB-Nederland en ABN AMRO deze week de publicatie ´Kansrijk Turkije' uit, waarin ervaringen en tips zijn opgenomen van ondernemers die zakendoen met Turkije.

Voor Turkije betekenen de onderhandelingen perspectief op een langdurige en stabiele groeiperiode en toenemende welvaart. De Turkse economie groeide in 2004 met 9 procent, terwijl de groei dit jaar en komend jaar ongeveer 5 procent zal bedragen.

bron:MKB