MKB-Nederland, banken/de Nederlandse Vereniging van Banken en overheid gaan maatregelen nemen om de toegankelijkheid van kredieten voor het mkb op korte termijn te verbeteren. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst woensdag presenteerden ze hiervoor voorstellen.

Uit onderzoek van EIM en ING blijkt dat momenteel à©à©n op de zes ondernemers problemen heeft met het verkrijgen van financiering bij de bank. Dit is een ernstige belemmering van de groei van onze economie en verslechtert de concurrentiepositie ten opzichte van grote bedrijven en bedrijven in het buitenland.

MKB-Nederland heeft vorig jaar, naar aanleiding van een onderzoek een serie voorstellen gedaan ter verbetering van de financiering voor het mkb. De NVB en EZ zijn hierop met MKB-Nederland in overleg gegaan.

De banken hebben hierop vernieuwde kredietprocessen geïntroduceerd. En de NVB heeft met MKB-Nederland een gedragscode ontwikkeld , over hoe banken met kredietaanvragen moeten omgaan. 95 Procent heeft zich hieraan gecommitteerd. Economische Zaken heeft het borgstellingskrediet vergroot, zodat starters er meer gebruik van kunnen maken.

Al deze stappen helpen de financiering voor de mkb-ondernemer te verbeteren, vindt MKB-Nederland. Struikelblok is nog dat er te weinig mogelijkheden zijn voor de ondernemer om te ´shoppen' bij de banken. MKB-Nederland ontwikkelt momenteel programma's die de kennis van ondernemers over financieringsmogelijkheden moet vergroten. Samen met de NVB worden hiervoor binnenkort een groot aantal sessies in de regio georganiseerd.

De bijeenkomst krijgt een vervolg in het najaar. Dan ligt de aandacht op maatregelen gericht op groeiers.
 
bron:MKB