In een internationaal onderzoek naar de invoer van cocaïne is de Nationale Recherche op drie verdachten gestuit, die vanaf Schiphol aluminium laadvloeren voor vliegtuigen verduisterden. Deze vloerplaten werden verkocht als schroot aan een handelaar in het Zuid-Hollandse Zwijndrecht. De verdachten werkten als afhandelaars van luchttransport en bagage op Schiphol. Zij zetten pallets en containers met luchtvracht klaar voor vliegtuigmaatschappijen.

De vloerplaten van zon 100 kilo brachten als schroot ongeveer 50 eurocent per kilo op. Het onderzoek naar de omvang van de verduistering duurt nog voort. Uit het onderzoek is inmiddels gebleken dat de verdachten "flinke klappers" maakten van 50 verduisterde platen per keer. Tijdens doorzoekingen van de woningen van de verdachten in Spijkenisse, Amsterdam en Assendelft is door de Nationale Recherche beslag gelegd op een gasrevolver met bijbehorende munitie en een goed gelijkend neppistool een hebbedingetje van een van de verdachten.

In hetzelfde onderzoek bracht de Nationale Recherche voorbereidingen aan het licht voor de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika. Vanwege deze verdenkingen zijn nog eens drie verdachten uit Rotterdam (2) en Spijkenisse aangehouden. Deze verdachten onderhielden nauwe contacten met de eerder aangehouden afhandelaars van vracht- en bagage op Schiphol. De drugsverdachten verkeerden in de veronderstelling dat zij een perfect systeem kenden om ongehinderd via Schiphol cocaïne in te voeren. Vermoedelijk dachten zij over geheime plekken te kunnen beschikken aan boord van vrachtvliegtuigen.

De verdachten onderhielden contact met elkaar onder andere via prepaid-telefoons, sms-verkeer en spraken geregeld af in fastfood restaurants. Daarbij spraken ze in versluierde taal veelvuldig over verdovende middelen, (cargo)vluchten vanuit Zuid-Amerika met bestemming Schiphol, bergplaatsen aan boord van vliegtuigen, geld verdienen en deals. Bovendien leidden afgeluisterde gesprekken tot de verdenking dat enkele verdachten ook betrokken zijn bij de internationale XTC-handel.

Bij de doorzoekingen van twee woningen in Rotterdam zijn in totaal 120.000 XTC-tabletten aangetroffen. In Dordrecht is in een portiekwoning een hoeveelheid van 70.000 blauwe driehoekige XTC-tabletten aangetroffen in 13 doorzichtige plastic sealbags.

Alle verdachten zijn na hun aanhouding voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam die hen voor 14 dagen in bewaring heeft gesteld. De raadkamer van de rechtbank besluit later deze maand over de verdere voorlopige hechtenis. Dinsdag is een zevende verdachte uit Waddinxveen aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de XTC-handel. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

bron:OM'