Het Mensenhandelinterventieteam van de politie Fryslân heeft in samenwerking met het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel te Zwolle, de politie Gelderland-Zuid en de politie Haaglanden een onderzoek verricht naar gedwongen prostitutie (mensenhandel).

Hierbij is een 29-jarige inwoner van Den Haag twee weken geleden aangehouden op de Weaze (prostitutiegebied) te Leeuwarden. De verdachte is eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven. De verdachte gebruikte heel Nederland als zijn werkgebied, waaronder Den Haag, Nijmegen, Utrecht, Friesland en Groningen. Hij dwong de vrouwen drugs te gebruiken en voor hem te  werken in de prostitutie. Deze vrouwen moesten verdiend geld afdragen aan de Hagenaar. Uit onderzoek is intussen gebleken dat de man in hotels verbleef en dat hij de vrouwen daar mishandelde.
De man is in Leeuwarden voorgeleid aan de rechter-commissaris en hierna overgebracht naar de politie in Den Haag. Het onderzoek zal verder worden voortgezet en afgehandeld door de afdeling Commerciële Zeden (prostitutieteam) van de politie Haaglanden.

De politie heeft inmiddels al drie aangiftes opgenomen ter zake gedwongen prostitutie, mishandeling en bedreiging. Mogelijke aangiften van andere slachtoffers worden niet uitgesloten. De mediavoorlichting wordt verzorgd door de politie Haaglanden.
 
bron:Politie Friesland