In een onderzoek onder verantwoordelijkheid van de politie Flevoland dat zich aanvankelijk op drugshandel richtte, is ook de verdenking van andere strafbare feiten naar voren gekomen. Acht verdachten zijn aangehouden, waarvan er nog zes in voorlopige hechtenis zitten. Bij het onderzoek dat ruim een half jaar duurde zijn verschillende soorten strafbare feiten aan het licht gekomen: handel in en uitvoer van MDMA (de stof waarvan XTC-pillen worden gemaakt), omkoping van politieambtenaren, aannemen van steekpenningen, witwassen, deelnemen aan een criminele organisatie, heling en handel in en gebruik van verboden spierversterkende middelen.

Er is ruim 6 kilogram MDMA in beslag genomen, goed voor de productie van ongeveer 60.000 pillen. De genoemde drugs kwamen uit het zuiden van het land en waren bestemd voor uitvoer naar Engeland.De Koninklijke Marechaussee en de regiopolitie Friesland hebben aan het onderzoek meegewerkt.

De politie heeft in de loop van het onderzoek in totaal acht personen aangehouden, allen mannen in de leeftijd van 22 tot 47 jaar. Vier van hen komen uit Lelystad, de anderen uit België en Zutphen. Zes verdachten zitten nog in voorlopige hechtenis. De feiten waarvoor ze vast zitten, verschillen per verdachte.Vrijdagmiddag is op verzoek van de Officier van Justitie van één verdachte de voorlopige hechtenis geschorst. Een andere verdachte is na twee dagen in verzekering stelling heengezonden.

Drie van de aangehouden personen zijn opsporingsambtenaren, twee bij de regiopolitie Flevoland en één bij de Koninklijke Marechaussee. Een vierde verdachte is een oud-lid van de Koninklijke Marechaussee, die ervan wordt verdacht ook in zijn diensttijd strafbare feiten te hebben gepleegd.

Tegen twee van de verdachten loopt een strafrechtelijk financieel onderzoek vanwege de verdenking van omkoping en witwassen. Dat onderzoek zal nog enkele maanden in beslag nemen.
De zaak zal naar verwachting in september voor de eerste keer (pro forma) voorkomen. De inhoudelijke behandeling zal later plaatsvinden.

bron:OM