De politie heeft het onderzoek naar openlijke geweldpleging in Enkhuizen afgerond. Er werden in de loop van het onderzoek op verschillende data, 15 personen aangehouden. Hun leeftijd varieert van 15 tot 21 jaar. Het merendeel is woonachtig Enkhuizen maar ook een inwoner van Bovenkarspel en Lelystad maakten deel uit van de groep. Alle verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Het onderzoek werd gestart nadat op 27 september van dit jaar een groep Enkhuizers slaags raakten met een aantal Duitsers jongeren. Dit gebeurde onder andere op de Melkmarkt, het Dirk Chinaplein en de Gependam in Enkhuizen. Bij de vechtpartijen raakten twee Duiste jongens te water en raakten drie van hen gewond. Mede naar aanleiding van publicaties in de media meldden zich een groot aantal getuigen. Uit die verhoren werd duidelijk wat zich precies had afgespeeld en wie deel uitmaakten van de groep.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten kon op 18 oktober een groep van acht personen worden aangehouden. Allen bekenden hun aandeel in de openlijke geweldpleging. In de daarop volgende dagen werden nog eens 7 personen aangehouden. Ook zij bekenden hun aandeel. Twee van de aangehouden verdachten werden in verzekering gesteld. Inmiddels zijn alle verdachten, na overleg met de officier van justitie, weer in vrijheid gesteld. Zij zullen zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden.
 
bron:Politie Noord Holland Noord