De politie Twente heeft het onderzoek naar de ongeregeldheden tussen Heracles en AZ-supporters op 14 januari jl. op het Marktplein afgerond. In totaal werden twintig verdachten (tussen 16 en 28 jaar en afkomstig uit Almelo en Vriezenveen) achterhaald en wegens openlijke geweldpleging gehoord. Het merendeel van de twintig verdachten, waaronder ook twee minderjarige Almeloërs, behoort tot de Heracles-aanhang.

Tegen de hele groep is proces-verbaal opgemaakt, Justitie bepaalt nog hoeveel verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden. Tijdens het onderzoek werden ook AZ-supporters uit Alkmaar gehoord. Dit heeft niet tot de aanhouding van concrete verdachten geleid.
Naar aanleiding van de ongeregeldheden werden in totaal tien aangiftes opgenomen, waarvan twee wegens zware mishandeling of een poging daartoe. Eén van de slachtoffers kan nog steeds niet goed horen vanwege een perforatie van het trommelvlies. Dit kan zich overigens nog herstellen. Het andere slachtoffer liep geen blijvend letsel op. De overige acht aangiftes betroffen vernielingen aan marktkramen en goederen, schade aan vervoermiddelen van de marktkooplieden en aan drie blauwe gemeentepaaltjes (zogeheten Amsterdammertjes). Het totale schadebedrag wordt geraamd op ruim 5.000 euro en zal op de daders worden verhaald.
Stadionverboden
Naast justitiële verantwoording, hebben achttien van de twintig verdachten intussen (vorige week) ook een landelijke stadionverbod van drie jaar van de KNVB opgelegd gekregen. Elf van deze verdachten hadden al in januari een lokaal stadionverbod van Heracles. De KNVB is bevoegd om stadionverboden uit te reiken wanneer voetbalgerelateerde strafbare feiten zijn geconstateerd.
Uit het rechercheonderzoek is gebleken dat het initiatief voor de confrontatie op het Marktplein afkomstig is van een groep Heraclessupporters, waarna over en weer door groepen Heraclessupporters  (20 tot 25 personen) en AZ-supporters (30 tot 35 personen) de aanval werd gezocht.
bron:Politie Twente