Het Openbaar Ministerie in Breda heeft het onderzoek naar de dood van Karel Besselsen afgerond. Het OM in Breda vervolgt een 60-jarige man uit Tilburg voor 'het onttrekken van een lijk aan nasporing'. Uit het onderzoek volgt onvoldoende bewijs om te vervolgen voor moord of doodslag op het slachtoffer. In januari zal de zaak voor de rechter worden behandeld. Tot de inhoudelijke behandeling van de zaak zal op verzoek van de advocaat van de verdachte nog een aantal getuigen worden gehoord. Ook zal psychologisch onderzoek bij de verdachte worden gedaan. De familie van Karel Besselsen is gisteren geïnformeerd.

 

Karel Besselsen uit Tilburg werd op 31 mei 2001 voor het laatst gezien. De toen 39-jarige Tilburger werd op 3 juni 2001 als vermist opgegeven. Aan de onzekerheid rondom vermissing kwam een einde toen het OM in juni 2005 kon concluderen dat naar alle waarschijnlijkheid het in 2002 in de nabijheid van de Keizersveerbrug ter hoogte van Raamsdonksveer aangetroffen ongeïdentificeerd stoffelijk overschot Karel Besselsen was. Inmiddels is met behulp van DNA-materiaal van familieleden onomstotelijk vast komen te staan dat het gevonden lichaam van Karel is.

Een nieuwe getuigenverklaring leidde eerder dit jaar tot nieuw onderzoek door de Tilburgse politie. Het DNA-profiel dat kon worden verkregen uit materiaal - veiliggesteld bij het technisch onderzoek in de woning van de vermiste - is daarop vergeleken met de DNA-profielen van overleden slachtoffers van misdrijven, in de databank van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). De politie deed het afgelopen half jaar met een Team Grootschalig Onderzoek uitgebreid onderzoek naar de toedracht van het overlijden van Karel Besselsen; daartoe zijn onder andere oude onderzoeksgegevens opnieuw tegen het licht gehouden en getuigen opnieuw gehoord.

bron:OM