Dertien procent van 198 gecontroleerde schoonmaakbedrijven hanteert nog niet eens het  wettelijk CAO-basisuurloon voor schoonmakers. Die uitkomst van een onderzoek in opdracht van de Raad van Adviesverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche stemt de onderhandelaars voor de schoonmaak-CAO somber. FNV Bondgenoten maakt zich hard voor een bruto uurloon van tien euro. Tot nu toe lijken de werkgevers daartoe niet bereid. Half juni vinden de laatste onderhandelingen plaats. 

Met een campagne en een website www.10euro.biz vraagt FNV Bondgenoten aandacht voor deze groep die tegen een lage vergoeding er voor zorgt dat bijvoorbeeld duizenden kantoren er elke dag weer representatief uitzien. Eddy Stam, bestuurder FNV Bondgenoten:'In plaats van de adverteren met de boodschap 'de schoonmaker maakt het mogelijk', kunnen werkgevers misschien beter zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en een goede beloning. Dat maakt de sector waarschijnlijk sneller aantrekkelijk dan zo'n imagocampagne. In Nederland werken 200.000 mensen in deze branche. Ik roep alle collega's in deze branche zich openlijk solidair te verklaren en een eerlijke beloning te eisen.'
 
Ter afsluiting van de campagne is woensdag 15 juni een grote solidariteitsmanifestatie gepland in de Bijlmerhal in Amsterdam. 15 juni is de internationale dag van solidariteit met schoonmakers. Die dag is ingesteld na een uit de hand gelopen demonstratie van schoonmakers in de Verenigde Staten in 1990. Demonstranten werden indertijd hardhandig door de politie aangepakt. Er waren vele gewonden. Uiteindelijk kregen de schoonmakers wel wat zij wilden. Ook in Australië, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten zelf worden deze dag manifestaties gehouden. Woensdag 15 juni zal de leider van die staking aanwezig op de bijeenkomst van FNV Bondgenoten om zijn om zijn Nederlandse collega's het hart onder de riem te steken. Dan wordt ook delen van de film Bread and Roses vertoond die gebaseerd is op die beruchte Amerikaanse manifestatie van schoonmaakpersoneel.  
 
bron:FNV Bondgenoten