Afgelopen dinsdag zijn in een onderzoek door de sociale recherche Limburg-Noord twee verdachten in hun woning aangehouden. Het gaat hier om een 65-jarig echtpaar uit Venlo.Het echtpaar ontving jaren een bijstandsuitkering van de gemeente Venlo. Door de sociale recherche werden meldingen ontvangen over werkzaamheden van het echtpaar in het bedrijf van hun zoon. Daarnaast was een melding van de Belastingdienst ontvangen dat het echtpaar een behoorlijk bedrag op een bankrekening had staan. Het bezitten van deze bankrekening en de werkzaamheden waren niet aan de sociale dienst doorgegeven.

Door de rechter-commissaris werd een onderzoek in de woning ingesteld om met name administratieve bescheiden in beslag te nemen.Door de officier van justitie werd een onderzoek ingesteld in een bedrijf, waarvan het vermoeden bestond dat de man en vrouw daar werkzaam zijn geweest. De afgelopen week werd door de sociale recherche ook een onderzoek ingesteld bij enkele bankkluizen die het echtpaar in gebruik had.

Tijdens de diverse onderzoeken werd naast administratie in totaal voor meer dan
300.000,- aan contant geld aangetroffen en inbeslaggenomen. Uit het onderzoek is het vermoeden ontstaan dat de man en vrouw samen met enkele familieleden werkzaam waren in het bedrijf van hun zoon. Vanwege deze werkzaamheden en het geconstateerde vermogen heeft er geen recht op een bijstandsuitkering bestaan.

Door de gemeente zal de ten onrechte ontvangen bijstandsuitkering over ongeveer 8 jaar van het echtpaar worden teruggevorderd. Dit zal ongeveer 100.000,- bedragen. Daarnaast is de bijstandsuitkering van het echtpaar beëindigd. De verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Door de sociale recherche zal tegen de verdachten proces-verbaal worden opgemaakt.

bron:OM