Onder leiding van het Functioneel parket heeft het regionaal Milieuteam van de Politie Flevoland in samenwerking met de Algemene Inspectiedienst, Staatsbosbeheer en de Stichting Faunabeheer Flevoland een onderzoek naar illegale vogelvangers en handelaren in Urk afgerond.
Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van lokale informatie. Met enige regelmaat kwam er bij de politie informatie binnen over personen op Urk die op allerlei manieren beschermde vogels vingen. Het ging daarbij om putters, baardmezen, pestvogels en andere beschermde soorten.
De hoofdverdachte is een 33-jarige Urker die in wisselende samenstelling met drie andere personen de vogels ving. Na de vangst werden de vogels van een ring voorzien zodat het leek alsof deze in gevangenschap waren gekweekt. De vogels werden via internet verkocht.
De politie nam 53 levende dieren in beslag waarvan 37 niet of illegaal geringd waren. Ook trof de politie een groot aantal vangmiddelen aan zoals lokvogels, mistnetten, klapnetten en lijmstokjes. In totaal zijn 50 dode vogels in vriezers aangetroffen.
De verdachten zijn allen gehoord en in vrijheid gesteld. Politie Flevoland is blij met de meldingen van de lokale bevolking en roept ook anderen op om informatie over vogelvangactiviteiten te melden bij de politie op Urk. Dit kan ook anoniem op 0800-7000.
bron:OM