Onenigheid vergelijkingsgegevens ziekenhuizenTussen de Consumentenbond (CB) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) bestaat onenigheid over de veronderstelling dat de NVZ terughoudend zou zijn bij de openbaarmaking van vergelijkingsgegevens over ziekenhuizen. 'De gevraagde gegevens zijn niet verzameld om per ziekenhuis een beoordeling te geven', aldus de NVZ.

De CB heeft ziekenhuizen die hun gegevens niet voor dit onderzoek beschikbaar hebben gesteld, duidelijk gemaakt dat de gewenste gegevens desnoods via een juridische procedure opgeëist kunnen worden. Deze gang van zaken was voor de NVZ aanleiding om de leden te adviseren voorlopig terughoudend te zijn in medewerking aan verzoeken van de CB.

De NVZ wil met de prestatie-indicatoren diep inzicht in de organisatie en kwaliteit van de zorgverlening geven. 'Deze indicatoren zijn op dit moment bedoeld voor de toezichthouders en zijn niet geschikt voor rangschikking. Een onzorgvuldige vertaling van deze indicatoren levert foute vergelijkingen op die leiden tot verkeerde conclusies. Daar zijn patiënten en ziekenhuizen niet bij gebaat', zo geeft de NVZ aan.

De NVZ zegt op dit moment te werken aan begrijpelijke en bruikbare keuze-informatie voor de patiënt, waarmee het ook mogelijk is om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. De NVZ zal binnenkort overleg voeren met de CB om te praten over een betere werkwijze met betrekking tot onderzoeksvragen.

Bron: NVZComments are closed.
%d bloggers liken dit: