Maandagavond was het onrustig in de wijk Oud Overdie in Alkmaar. Een groep van ongeveer 40 jongelui stak op de hoek van de Kortenaerkade met de Coornhertkade een stapel autobanden en kerstbomen in brand. Later op de avond werden verschillende vernielingen gepleegd aan een auto, woning, telefooncel en een bushokje. Ook werd een wijkbewoner mishandeld. Tegen middernacht keerde de rust weer.

Omstreeks 19.30 uur kwam de eerste melding van een in brand gestoken stapel banden op de Kortenaerkade. Het bleek dat zo’n 60 á 70 banden en een aantal kerstbomen en houten pallets in brand waren gestoken. Toen een viertal agenten ter plaatse kwam ontstond een grimmige sfeer. Vanwege het risico van escalatie werd besloten hen te terug te trekken. Om zicht te houden op gebeurtenissen in de wijk werden politiemensen in burger ingezet. In overleg met en onder toezicht van de brandweer werd besloten het vuur gecontroleerd uit te laten branden.

In de loop van de avond werden een aantal meldingen gedaan van verschillende incidenten in de wijk. Naar aanleiding van deze informatie werden extra politiemensen in dienst geroepen met als doel de openbare orde in de wijk te herstellen. Deze politiemensen hoefden niet te worden ingezet omdat kort na 23.30 uur de rust weer keerde.
De wijk Oud Overdie wordt gerenoveerd. Een groot deel van de woningen staat op het punt omafgebroken danwel gerenoveerd te worden. De buurt kent een grote sociale achterstand die de gemeente met het herstructureringsproces hoopt ongedaan te kunnen maken. De jaarwisseling is echter een traditionele bron van conflicten tussen de buurt en de politie. Enkele jaren geleden moest een peloton ME zich uit de buurt terugtrekken nadat ze bestookt was met molotovcoctails.
bron:Politie Noord Holland Noord