De ontvoerders van Clementina Cantoni (32) hebben vanmiddag - om 16:00 uur plaatselijke tijd -  gemeld dat zij haar hebben omgebracht. CARE heeft de dood van Clementina nog niet bevestigd kunnen krijgen en is in voortdurend contact met Clementina haar familie en de Afghaanse en Italiaanse autoriteiten. 

Honderden Afghaanse weduwen zijn de afgelopen drie dagen in Kabul de straat opgegaan om te pleiten voor de vrijlating van Clementina Cantoni (32). De ontvoerde Italiaanse ontwikkelingswerkster woont sinds maart 2002 in Afghanistan. Sinds september 2003 is zij manager van het CARE programma 'Humanitarian Assistance for the Widows of Afghanistan'.  
Veel demonstranten huilden en vroegen om haar vrijlating. Roqiya, à©à©n van de demonstranten: 'Clementina is onze beschermster. We bidden tot God dat zij gezond bij ons zal terugkeren. Ik vraag mijn broeders haar zo snel mogelijk vrij te laten.' Zia Gul, een 40-jarige andere weduwe, zegt over Clementina: 'Zij kwam bij ons thuis om te informeren naar onze problemen. Ze hielp ons heel goed en gaf ons zelfs medicijnen.' 
 
De ontvoering vond op 16 mei, rond 20:30 uur, in de Afghaanse hoofdstad plaats. 'Vier met Kalashnikovs gewapende mannen sloegen het raam van de auto in en namen haar mee. Ze zeiden de chauffeur dat hij doodgeschoten zou worden als hij zich zou bewegen.' aldus directeur CARE Afghanistan Paul Barker. 'De chauffeur had net een kennis van Clementina bij een huis in de wijk Shahr-e-Naw in het centrum van Kabul afgezet, toen de kidnappers met hun witte Toyota haar auto klemreden en haar ontvoerden. Daarna reden zij weg in de richting van een  begraafplaats. De kennis, die vanuit het huis hoorde wat buiten gebeurde, belde mij meteen daarna in paniek op.'   
 
Het 'Humanitarian Assistance for Widows of Afghanistan' programma voorziet in de armste buurten van Kabul 10.000 weduwen en hun kinderen (in totaal 60.000 mensen) van voedselhulp. Tegelijkertijd worden de vrouwen geholpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Zo werden 1900 vrouwen in staat gesteld een kippenfokkerij te beginnen en krijgen zij les in lezen en schrijven. Andere vrouwen leren een ambacht of volgen een tuinbouwcursus en krijgen tegen gunstige voorwaarden een lening om een bedrijfje te beginnen. 
 
CARE is sinds 1961 in Afghanistan werkzaam. Van 1980 tot 1989, tijdens de bezetting door de toenmalige Sovjet-Unie, werden de activiteiten voor een aantal jaren opgeschort. Momenteel worden in 23 van de 32 provincies projecten uitgevoerd. Met de grootschalige hulpverlening worden jaarlijks bijna 3 miljoen Afghanen bereikt.   
 
bron:Care

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular