Ondernemers die investeren in energiebesparing en duurzame energie kunnen in 2006 weer
rekenen op een fiscaal voordeel als zij Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen.Dat meldt Senternovem een agentschap van het ministerie van Economische Zaken dat de subsidieaanvragen afhandelt.

Wijzigingen Energielijst
De Energielijst bevat een overzicht van de bedrijfsmiddelen die voor EIA in aanmerking komen. De wijzigingen zijn vanaf 25 december 2005 van kracht. Er komen negen nieuwe bedrijfsmiddelen in aanmerking voor EIA: isolatie van koel- of vriesruimten, heteluchtoven met roterende productmand, heetgasontdooisysteem, lakdroger met UV-A lichtarmaturen, dampstoomsysteem voor natwasserijen, orifice venturi condensafscheider, HR-pomp, schroefasgedreven generator voor schepen en aangepaste keerkoppeling bij een dubbele scheepsschroef.

Ook zijn diverse omschrijvingen van bedrijfsmiddelen op de Energielijst aangepast. Eén bedrijfsmiddel is van de Energielijst verwijderd: de automatische nachtafdekking voor koel- of vriesmeubelen komt niet meer voor EIA in aanmerking.
Energiezuinige koel- of vriesinstallatie
Bij koel- of vriesinstallaties is de omschrijving uitgebreid en gewijzigd. Toegevoegd is de toepassing van koel- of vriesinstallaties voor processen. De technische eis van de COSP is vervangen door technische eisen voor de condensor en de regeling van de koelinstallatie. Daarnaast is bij de hoogte van het investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor EIA, een onderscheid aangebracht tussen installaties die werken met ammoniak of koolstofdioxide (CO2) als koudemiddel, en installaties die werken met andere HCFK-vrije koudemiddelen. Het CO2/NH3 cascade koelsysteem, dat tot en met 24 december 2005 apart vermeld stond, valt vanaf 25 december  2005 onder deze (gewijzigde) omschrijving voor een energiezuinige koel- of vriesinstallatie.
MEP-beschikking voor wind op zee
Verder is een voorwaarde toegevoegd voor windturbines die op zee worden geplaatst in het niet gemeentelijk ingedeelde deel van de territoriale zee of in de Exclusieve Economische Zone. Om voor EIA in aanmerking te komen, dient de belastingplichtige op het moment van aanmelden in het bezit te zijn van een MEP-beschikking met een subsidiebedrag per kWh groter dan nul euro. Voor een wind op zee project was het al noodzakelijk om bij het aanvragen van EIA in het bezit te zijn van een Wbr-vergunning.
EIA brochure
In de EIA brochure met daarin de Energielijst wordt uitgelegd hoe ondernemers gebruik kunnen maken van de EIA. Geïnteresseerden in de EIA-brochure kunnen deze downloaden via de internetsite van SenterNovem: www.senternovem.nl/eia. Tevens is de brochure aan te vragen via de helpdesk EIA: (038) 455 34 30.
Over de EIA
De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ondernemers kunnen 44 procent van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. De regeling is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.
SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid.
bron:Senternovem