Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie Haaglanden hebben onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) Den Haag het onderzoek afgerond naar de beschadigde ruit van de werkkamer van minister Verdonk. Ondanks uitgebreid onderzoek is niet achterhaald wat de beschadiging heeft veroorzaakt. Wel is vastgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat er op het raam is geschoten met een vuurwapen.

De geconstateerde schade past niet bij de schade die wordt veroorzaakt door het afschieten van een kogel uit een vuurwapen. Eveneens is het onwaarschijnlijk dat de schade is veroorzaakt door materiaal van de glazenwassers van het Ministerie van Justitie.

Nadat de ruit zaterdag 5 november jl. was verwijderd, heeft het NFI een eerste onderzoek gedaan. Diezelfde dag nog heeft het OM Den Haag bekend gemaakt dat het onwaarschijnlijk was dat de beschadiging was veroorzaakt door een vuurwapen. Dit was gebaseerd op dat eerste onderzoek. Deze voorlopige conclusie is nu bevestigd.

Het NFI heeft proeven gedaan met projectielen van diverse aard die op raam zijn geschoten en gegooid. Deze beschadigingen zijn vergeleken met de beschadigde ruit. De onderzoeksresultaten tonen aan dat een dergelijke beschadiging kan ontstaan door de impact van een relatief hard voorwerp met een relatief lage snelheid. Wat voor voorwerp is niet vast komen te staan.

Gezien de vorm van de beschadiging -een ronde vorm van ongeveer 2 cm met een kern van circa 7 àƒÆ’  8 mm- is het niet onbegrijpelijk dat - niet bij het technisch onderzoek betrokken - mensen die de beschadiging hadden gezien in eerste instantie dachten aan een kogel als eventuele oorzaak
 
bron:OM