De Oosterbegraafplaats in Enschede is genomineerd voor de International Funeral Award (IFA) 2005. Deze nominatie dankt de ruim 100 jaar oude begraafplaats in Enschede aan een nieuwe manier van begraven. Op de Oosterbegraafplaats bestaat de mogelijkheid in een wandgraf begraven te worden. In een wandgraf wordt de kist bovengronds in een nis geschoven. Deze insteekgraven zijn in Italië, Spanje en Portugal heel gewoon, in Nederland is deze manier van begraven nog uniek.

"Bij het 100-jarig bestaan van de Oosterbegraafplaats in 1999 kwam de vraag van de Italiaanse gemeenschap in Enschede of wij hier een soort muur konden bouwen. Na onderzoek bleek dat niet alleen allochtone inwoners, maar ook Twentenaren in een muur begraven willen worden," vertelt Monique Kiekebosch, afdelingshoofd Begraafplaatsen en Gedenkparken van de gemeente Enschede.

De muur in Enschede telt 216 wandgraven en 120 urnnissen. De jury van de IFA vond deze manier van begraven zo innovatief dat Enschede samen met twee andere kandidaten genomineerd is in de categorie 'steden en gemeente, nieuwe of hernieuwde begraafplaatsen'.

Op 22 oktober aanstaande maakt de jury bekend welke genomineerde de winnaar wordt. De prijsuitreiking is in Kasteel van Nieuwland in Aarschot (België).Op zaterdag 24 september 2005 wordtop de Oosterbegraafplaats een open dag gehouden. Op deze dag worden de nieuwe wandgraven officieel onthuld door wethouder Andre Le Loux.

bron:Gemeente Enschede