Op 24 november 1955, volgende week precies een halve eeuw geleden, startte op Schiphol het eerste passagiersvliegtuig dat door de Fokkerfabriek na de Tweede Wereldoorlog was gebouwd. Deze Fokker F.27 Friendship zou een bestseller worden; het meest gebouwde passagiersvliegtuig uit de geschiedenis van de Nederlandse vliegtuigfabriek Fokker.

Ter herinnering aan dit bijzondere jubileum wordt op donderdag 24 november 2005 vanuit het familie-luchtvaartpark Aviodrome in Lelystad een herdenkingsvlucht over Nederland met de oudste nog vliegende Fokker Friendship gemaakt.

Oorlogsindustrie
Và³à³r de Tweede Wereldoorlog was Fokker jarenlang de grootste vliegtuigfabriek ter wereld. Met twee fabrieken in Nederland en drie in de Verenigde Staten, en nog eens zo'n 18 vliegtuigfabrieken overal in de wereld waar Fokkers in licentie werden gebouwd, was de Nederlandse vliegtuigfabriek Fokker rond 1930 letterlijk wereldberoemd. Maar na de Tweede Wereldoorlog had Fokker het moeilijk. Door de oorlog was men 5 jaar achteropgeraakt en was er geen actuele kennis meer in huis. Daarnaast had de oorlogsindustrie ervoor gezorgd dat er overal ter wereld nieuwe grote vliegtuigfabrieken, stuk voor stuk concurrenten van Fokker, waren ontstaan.

Faillissement
De komst van de Fokker Friendship werd een nieuwe doorbraak. Nooit eerder waren er zoveel vliegtuigen van een enkel type uit de Fokkerfabriek gerold. Tussen 1955 en 1986 zijn er maar liefst 786 Friendships gebouwd. In de jaren daarna werden er, tot het faillissement van Fokker in 1996, nog eens 209 uit de F.27 ontwikkelde Fokker 50's en 60's gebouwd. Daarmee staat de Fokker Friendship in de top-15 van de meest succesvolle typen passagiersvliegtuigen uit de geschiedenis.

Aviodrome
In het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad zijn diverse Fokker Friendships bewaard gebleven. Dagelijks kunnen bezoekers daar een kijkje nemen bij de oudste nog bestaande Fokker Friendship (de derde die ooit werd gebouwd), en bij de oudste nog vliegende Fokker Friendship (de vijfde en het eerste toestel dat in serie werd gebouwd). De vliegtuigen zijn bewaard gebleven door de inzet van diverse organisaties van Fokker- en Friendship-fans, zoals de F27 Friendship Association en de Fokker Heritage Trust. Van de allereerste Friendship is slechts een deel bewaard gebleven. Eà©n van de twee prototypen van de Friendship-opvolger, de Fokker 50, staat tentoongesteld bij de entree van het luchtvaart-themapark in Lelystad.

Vliegen!
Ter herinnering aan de eerste vlucht van de Fokker Friendship op 24 november 1955 zal de oudste nog vliegende Fokker Friendship as. donderdag om 14.29 uur (precies dezelfde tijd als een halve eeuw geleden) vanuit het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome starten voor een herdenkingsvlucht boven Nederland. Deze Friendship is eind 2004 in Australië aangekocht en zal binnenkort beginnen met rondvluchten voor belangstellenden voor dit bijzondere Fokkerproduct. De herdenkingsvlucht wordt gemaakt vanaf de Luchthaven Lelystad en volgt een historische vliegroute. Via de Vliegbasis Woensdrecht (thuisbasis van Fokker-opvolger Stork Aerospace) en Den Haag wordt gevlogen naar de voormalige Vliegbasis Ypenburg en het sluitende marinevliegkamp Valkenburg, om vervolgens via Anthony Fokkers oude woonplaats Haarlem en de locatie van de voormalige Fokkerfabriek op Schiphol terug te keren naar de Aviodrome in Lelystad.

Herinneringsvlucht
Iedereen die niet onder het traject van deze herinneringsvlucht woont, of die de Fokker Friendship gewoon eens op de grond wil zien, kan dat bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad

bron:Aviodome