De winter laat zich aan het einde van dit jaar nog verdrijven door zachtere lucht. Dit gaat vanmiddag, vanavond en vannacht gepaard met winterse perikelen als sneeuw(jacht) en ijzel. Blijf de berichten volgen i.v.m. gladheid is het advies van het KNMI!

Sneeuwhoogte vrijdag 30 december 2005
 Op veel plaatsen ligt er al sneeuw van de afgelopen dagen. In Friesland en Groningen ligt er op sommige plaatsen 10-15 cm, in Limburg 1-5 cm. Ook in het westen en zuidwesten van het land is gisteren een paar centimeter sneeuw gevallen. Vanmiddag bereikt een nieuw sneeuwgebied het zuidwesten van het land. Dit gebied trekt naar het noordoosten. Het kan wel tot zaterdagmiddag duren voordat het neerslaggebied Groningen en Drente verlaten heeft. Naast sneeuw en veel wind (sneeuwjacht) kan er ook ijzel voorkomen. Blijf daarom de actuele berichten volgen! De jaarwisseling vindt in de zachtere lucht achter het dooifront plaats.
Hellmann koudegetal
Het koudegetal volgens Hellmann dat ook tussentijds een indruk geeft over de hoeveelheid kou van de winter, is deze week aan zijn opmars begonnen. De berekening van het koudegetal gaat uit van het dagelijks etmaalgemiddelde van de temperatuur. Dat is het gemiddelde over 24 uur, dat bepaald wordt uit de 24 uurlijkse temperatuurmetingen op een dag. Alle etmaalgemiddelden beneden het vriespunt over de periode 1 november tot en met uiterlijk 31 maart worden opgeteld, zodat uiteindelijk één (koude)getal wordt verkregen. Daarvan wordt het minteken weggelaten. Bedraagt de gemiddelde etmaaltemperatuur op een bepaalde dag -0,5ºC en de volgende dag -0,8ºC, dan is het koudegetal over die twee dagen 1,3. De vorige winter leverde vooral door de kou in maart een koudegetal op van 32,5 graden en staat daarmee op de 75e plaats van de ranglijst sinds 1901.
Winter begint met kortste dag
Sinds 21 december (exact om 19u35) is het ook voor de sterrenkundigen winter. De zon staat op die dag loodrecht boven de Steenbokskeerkring. De eerste winterdag is ook de kortste dag van het jaar maar sinds 13 december gaat de zon alweer later onder. Dat komt doordat de baan van de aarde om de zon geen cirkel is, waardoor de zon in de winter sneller beweegt dan in de zomer. Het gevolg is dat de zon dagelijks iets later door het zuiden gaat. 's Ochtends blijft het tot 30 december langer donker.
bron:KNMI