De werkzaamheden van de Deployment Task Force in Uruzgan zijn in volle gang. Het zesde grote konvooi is vandaag veilig teruggekeerd in Kandahar. De transporten zijn nodig om de grote hoeveelheden materieel over te brengen. De konvooien, die gepaard gaan met uitgebreide veiligheidsmaatregelen, verliepen tot dusver zonder problemen.

Twee van de drie schepen die de bulk van het materieel vervoeren, zijn inmiddels aangekomen in Karachi. Daar worden ze ontladen en vervolgens gaan de spullen met lokaal vervoer verder naar de basis in Kandahar. In totaal zijn nu ongeveer duizend containers in Kandahar gelost, waarvan driehonderd weer zijn vervoerd naar Tarin Kowt. De opbouw van “Kamp Holland” in Tarin Kowt komt nu ook goed op gang. In de afgelopen weken zijn daar veel genisten aangekomen. Het benodigde beton wordt aangekocht bij een plaatselijke aannemer, die speciaal voor deze grote opdracht een nieuwe betoncentrale in dienst heeft gesteld. Deze biedt werk aan 150 mensen.
Op dit moment werken er 950 militairen in Zuid-Afghanistan, van wie ongeveer 440 in Tarin Kowt. De verkenningseenheden van de DTF stuiten af en toe op vijandelijke eenheden. Het laatste incident dateert uit de nacht van 7 op 8 juni. Een patrouille raakte ten noorden van de stad Tarin Kowt in gevecht, waarbij ook luchtsteun is verleend. Daarbij kwamen echter geen Nederlandse vliegtuigen in actie. Er vielen geen gewonden aan Nederlandse kant. Of er aan vijandelijke zijde slachtoffers zijn, is nog niet duidelijk, maar kan niet worden uitgesloten.
bron:MinDef