De Nationale Collecte Hersenziekten & Psychische Ziekten levert dit jaar opnieuw meer geld op. Van 5 tot en met 11 februari werd door de ruim 8000 collectanten maar liefst 618.000 euro opgehaald; vorig jaar was dat 550.000 euro. De collecte is een gezamenlijk initiatief van het Fonds Psychische Gezondheid en de Hersenstichting Nederland en vierde in 2006 haar tienjarig bestaan.

Met het thema: Hun kopzorg raakt ons allemaal, vroegen de organisaties speciale aandacht voor de omgeving van iemand met een hersen- of psychische aandoening. De ziekte raakt ook de partner, ouder, collega, het kind of de goede vriend van de patiënt. Eén op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een hersenziekte of psychische aandoening; bijna iedereen kent in de omgeving wel iemand met een dergelijke ziekte. Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf op maandag 6
februari de aftrap en onderstreepte daarmee het belang van de collecte waardoor meer onderzoek naar betere behandelingen en een beter perspectief voor mensen met een psychische- of hersenziekte in zicht komen.
Bijzondere collectanten
Onder de 8000 collectanten bevinden zich mensen die zich bijzonder hebben ingezet. Eén van hen, de heer Vonk uit Silvolde wist in zijn eentje een bedrag 1.850,09 euro op te halen. Een aantal leerlingen van het Bonaventuracollege uit Roelofarendsveen ging door weer en wind de straat op. Samen haalden zij bijna 1.000 euro op voor de Hersenstichting en het Fonds Psychische Gezondheid. Ook in Elst werd door leerlingen gecollecteerd. Het plaatselijke OBC haalde met 33 leerlingen 712,12 euro op.
De opbrengst is per provincie en per gemeente geteld. Aan kop van de provincieranglijst staat Zuid-Holland met 121.131,81 euro. Op de tweede plaats bevindt zich Gelderland met 92.558,69 euro en op de derde plaats Noord-Holland met 86.216,04 euro. De top 5 van gemeenten die het meest hebben opgehaald, ziet er als volgt uit:
1. Gemeente Westland 13.151,43 euro
2. Gemeente Den Bosch 9.828,96 euro
3. Gemeente Edam-Volendam 8.754,57 euro
4. Gemeente Epe 8.492,90 euro
5. Gemeente Castricum 7.999,09 euro
De Hersenstichting Nederland financiert onderzoek naar oorzaken en gevolgen van hersenaandoeningen. Het Fonds Psychische Gezondheid ondersteunt onderzoek en vernieuwende projecten in de geestelijke gezondheidszorg en initiatieven van patiënten- en familieorganisaties. Beide organisaties geven voorlichting over hersenziekten en psychische ziekten en zetten zich in om het taboe rond deze ziekten op te heffen.  De organisaties hebben het keurmerk voor verantwoorde fondsenwerving, het CBF-keurmerk.
bron:Fonds psychische gezondheid