Zaterdag 11 juni opent de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht voor het 13de achtereenvolgende jaar haar deuren tijdens de Dag van de Munt. Tussen 10:00 en 16:00 uur kunnen muntverzamelaars en geïnteresseerden een kijkje nemen in het monumentale pand aan de Leidseweg 90. Naast talloze evenementen is dit jaar extra bijzonder wegens de presentatie van de Nijntjeset. Dick Bruna s konijntje viert dit jaar haar vijftigste verjaardag waarvoor een bijzondere muntset met Nijntjepenning is vervaardigd.

In 2004 trok de Dag van de Munt circa 4000 bezoekers en naar verwachting weet eenzelfde aantal mensen ook dit jaar de weg naar het muntgebouw te vinden. Vanwege de verbouwingen is een gedeelte van het pand echter afgesloten. Om de stroom bezoekers op te kunnen vangen, plaatst de KNM een 70 meter lange tent op de parkeerplaats aan de zijkant van het gebouw.

Nijntje
Nijntje viert dit jaar haar 50ste verjaardag. De Munt stelde daarom een muntset samen met daarin de euro s van dit jaar in verzamelaarskwaliteit en een speciale Nijntjepenning. Dick Bruna heeft de set en penning vormgegeven en verricht de eerste slag op 9 juni. Bij die gelegenheid signeert hij 9 sets die via een loting op de Dag van de Munt worden verdeeld onder bezoekers. In de centrale hal van het muntgebouw is een Nijntje-stand ingericht waar bezoekers de set kunnen verkrijgen.

Muntsets
De belangrijkste trekpleisters op de Dag van de Munt zijn de exclusieve muntsets die uitsluitend op deze dag worden verkocht. Elk jaar staan honderden mensen uren in de rij om à©à©n van de 5000 muntrolpakketten, 1750 themasets Muntmeesters door de eeuwen en/of 2005 Dag van de Muntsets te bemachtigen. Om de verkoop in goede banen te leiden, delen medewerkers bij de ingang bonnen uit aan bezoekers. Na 14:00 gaan de eventueel overgebleven sets in de vrije verkoop.

Zoals gezegd, kan de verkoop van de muntsets lange wachtrijen opleveren. Bezoekers die geen muntsets willen kopen doen er daarom verstandig aan pas rond het middaguur te komen. De ervaring leert dat de wachtrijen dan zo goed als verdwenen zijn.

Evenementen
Naast de verkoop van muntsets en de speciale aandacht voor Nijntje, presenteren tal van nationale en internationale muntverenigingen, munthandelaren en andere organisaties hun waar aan bezoekers. Ook is er een stand waar verzamelaars meegebrachte munten kunnen laten determineren en taxeren. Verder bestaat er de mogelijkheid tot het slaan van een bezoekerspenning en een zogeheten handslag. Voor zover mogelijk is in verband met een verbouwing aan het muntgebouw, kunnen bezoekers het gehele pand bezichtigen waaronder de productieruimte.

Parkeren
Het pand van de Koninklijke Nederlandse Munt ligt midden in een woonwijk. De parkeermogelijkheden zijn daardoor uiterst beperkt. Op een paar minuten loopafstand liggen de parkeerterreinen P2 en P4 van de Jaarbeurs Utrecht. Tevens rijden er vanaf parkeerplek P4 van de Jaarbeurs pendelbusjes heen en weer voor de minder validen. In het muntgebouw kunnen bezoekers tegen het speciale dagtarief van 5. Euro- uitrijdkaarten kopen. Wij raden bezoekers echter aan om ,indien mogelijk, met het openbaar vervoer te reizen. Het muntgebouw ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand van het Centraal Station Utrecht.

bron:KNM