Een moderne, kwalitatief hoogstaande overdekte wielerbaan en het oer-Hollandse landschap van de Schermer; die ingrediënten hebben ervoor gezorgd dat de regio Alkmaar is uitverkoren voor het 2005 IPC Open EK Wielrennen voor mensen met een beperking. Van 12 tot en met 20 augustus 2005 vormt deze streek het decor voor tijdritten, estafettes of sprintjes van circa 500 internationale sporters.

Na aankomst en inschrijving van alle sporters op 12 augustus, volgen er vier dagen wedstrijden op de moderne wielerbaan aan de Terborchlaan in Alkmaar. Het programma ziet er als volgt uit:

13 augustus  achtervolgingen, sprint
14 augustus  achtervolgingen, sprint
15 augustus  sprint, achtervolgingen
16 augustus  sprint, achtervolgingen, finale 500 meter

Vervolgens wordt een buitenparcours gereden in de Schermer. Het gaat om een ronde over de Zuidervaart, Noordervaart, Menningweerweg, de Oostdijk en de Laanweg. De volgende afstanden staan op het programma:

17 augustus  30 en 45 km (wegwedstrijden)
18 augustus  5, 10, 15 en 20 km (tijdritten)
19 augustus  15, 20, 25, 30, 35, 40, 50, 65 km (wegwedstrijden en tijdritten)
20 augustus  20, 25, 30, 60, 80, 110 km (wegwedstrijden)

De sporters zijn allemaal mensen met een beperking. Ze fietsen bijvoorbeeld op handbikes of tandems.

IPC
Het Open EK Wielrennen met een beperking wordt georganiseerd in opdracht van het IPC, het International Paralympic Committee. John Raadschelders van JRC Consultancy organiseert het EK onder auspiciën van IPC en KNWU. Omdat het hier gaat om een open EK, worden niet alleen sporters uit Europese landen verwacht; sporters van over de hele wereld mogen deelnemen aan de wedstrijden. Voor iedere wedstrijd zijn er dan ook steeds twee prijsuitreikingen, à©à©n voor de winnaar van de wedstrijd, en à©à©n voor de beste Europeaan.

Trots
PvdA wethouder Sport van Alkmaar Hans Meijer is trots dat Alkmaar het EK heeft binnengehaald: ´We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in dit sportcomplex, juist om grote evenementen binnen te kunnen halen. Dat een internationale organisatie als het IPC kiest voor Alkmaar als locatie van een EK, zegt veel over het niveau van de faciliteiten. Dit evenement sluit bovendien goed aan bij het Alkmaarse beleid, mensen met een handicap volop te laten deelnemen aan de samenleving.' Ook zijn collega, wethouder Sport van Schermer Bob Kiel, is zeer te spreken de keus van de IPC voor dit gebied: ´Schermer is graag de gastheer voor deze sporters. Ik denk dat we ze een mooi parcours te bieden hebben. De route ligt in een fraaie droogmakerij, waarin de sporters kunnen genieten van het typische Schermer landschap met molens, lucht, wind en water.'

bron:Gemeente Alkmaar

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular