De Openbare Bibliotheken openen op zaterdag 7 mei 2005 een website over de Europese Grondwet. Op het Onafhankelijk Informatiepunt (www.onafhankelijkinformatie.nl) kan iedereen zich informeren die zich goed wil voorbereiden op het referendum. De Vereniging van Openbare Bibliotheken houdt de site ten doop op zaterdag 7 mei tijdens een debat in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Prinsengracht 587, van 15.00 uur tot 17.00 uur. Onder leiding van Thomas von der Dunk debatteren Jeanine Hennis-Plasschaert (europarlementariër VVD), Kathalijne Buitenweg (europarlementariër Groen Links), Willem Bos (voorzitter Comità© 'Grondwet Nee' en Harry van Bommel (parlementariër SP) over de voors en tegens van de Europese Grondwet.  

De bibliotheek is dà© plek waar iedereen terecht kan voor onafhankelijke informatie op maat. Die informatie is meer dan ooit nodig. De door de Nederlandse regering uitgegeven Grondwetkrant met de volledige tekst van de grondwet is weliswaar compleet, maar juist daardoor moeilijk leesbaar. De bibliotheken willen - mede door het lanceren van de site www.onafhankelijkinformatie.nl - voorzien in de grote behoefte aan informatie rond de vraag waar veel mensen mee worstelen: 'Wat ga ik stemmen?' 
 
De site bevat de volgende onderdelen: informatiedossiers over de Europese grondwet, nieuwsflitsen over Europa, standpunten van politieke partijen, een forum met meningen van sitebezoekers en politici, links, een agenda met activiteiten in de openbare bibliotheken rond de Europese Grondwet en een link naar [email protected], de digitale vraagbaak van de openbare bibliotheken. Een speciaal Europateam [email protected] zal vragen over Europa en het referendum per e-mail beantwoorden. Politiek tekenaar Joep Bertrams heeft een e-card gemaakt die vanaf de website kan worden verstuurd. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen worden verwezen naar toegankelijke informatie over de Europese Grondwet. 
 
De teksten op de website zijn eenvoudig, uitnodigend en toegankelijk voor een brede groep gebruikers. Wie thuis geen internet heeft kan de site natuurlijk ook in de bibliotheek zelf bezoeken. Daar is bovendien nog meer informatie beschikbaar in de vorm van boeken, kranten, tijdschriften, folders en brochures over dit onderwerp. Zo kan iedereen die daar behoefte aan heeft zich een mening vormen over de Europese Grondwet.  
 
bron:VER. VAN OPENBARE BIBLIOTHEKEN