Vanaf zaterdag 18 juni t/m half oktober a.s. is de nieuwe kleinste beeldentuin van Nederland en atelier-galerie open van Apeldoorns beeldend kunstenares Barbara Pijnappel. De romantische beeldentuin is beplant met heesters, bloemen en kruidengewassen, er is een vijver en een heuveltje met rotsplanten. Het geheel is gelegen aan de Oude Zwolseweg 64 in Wenum Wiesel aan de noordkant van Apeldoorn.

In de tuin staan figuratieve bronzen en stenen beelden van de kunstenares. Het getoonde werk in de atelier-galerie bestaat uit schilderijen en kleinere figuratieve bronzen en stenen beelden van naakten, dieren en objecten. In de toekomst is het plan om ook andere beeldhouwers in de tuin te laten exposeren. De beeldentuin is open op zaterdagmiddag en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Barbara Pijnappel is autodidact en maakt nu 18 jaar beelden. De eerste jaren maakte ze beelden in klei. Ze ging lessen modelboetseren volgen, gegeven door Joop te Riele uit Zutphen, leerde met was te werken, waarna de beelden in brons kwamen. Om ervaring op te doen met het bewerken van brons is ze jarenlang werkzaam geweest bij een bronsgieter. Nog later ging ze lessen volgen in het beeldhouwen in steen bij beeldhouwers Peter Schuyren in Limburg en in de Auvergne (Fr.) bij Gerard van Rooy uit Den Bosch en Marianne Neve uit Leiden. De laatste 2½ jaar volgde ze lessen marmerbeeldhouwen van Caroline Teesing bij Artibus in Utrecht en bij Campo Altissimo in Azzano, Italië.

In 1992 had de kunstenares haar eerste opdracht voor een beeld, in een Zutphens verzorgingstehuis. Sindsdien exposeerde ze heel veel in sterren en alliance restaurants, bedrijven, instellingen en galeries, in zowel Nederland, Duitsland als België. Ook werkte ze in opdracht voor particulieren, bedrijven en galeries. Gedurende 2 jaar ('99 + '00) werkte ze samen met een internationale beeldhouwgroep, bij galerie en beeldentuin Tem Veyne in Eerbeek. Tot nu toe heeft ze met verschillende steensoorten gewerkt zoals franse kalksteen, serpentijn, albast, speksteen, dolomite, springstone, marmer en siberische leopardstone.
Op uitnodiging van de Spaanse stichting Fundacion Valparaiso in Mojacar, Andalucië, heeft ze in december 2001 gewerkt in de ateliers van hun kunstenaarsresidentie. Deze stichting geeft kunstenaars van over de hele wereld, de gelegenheid met het creëren van nieuw werk bezig te zijn.
Op Internet is een selectie van haar beelden te zien via www.BlikopKunst.nl/BarbaraPijnappel.
Ze is bezig haar eigen site te maken onder de naam www.barbsgallery.com
Inspiratie om beelden te maken kan uit allerlei verschillende richtingen komen, door een foto of tekst, door een gedicht of door een boek, door iets in de natuur of door een droom. Het is een uitdaging voor haar om uiteindelijk het ultieme beeld te kunnen creëren. In haar beelden moeten dingen zitten als harmonie, beweging en spanning, volume, spel van ruimte- en niet ruimte. Ze moeten omhoog komen. Ze kunnen een kontrast in idee versus materiaal hebben bijv. de druppel die valt als water, maar tegelijk staat als bronzen beeld.

bron:Beeldentuin-Atelier-Galerie Barbara Pijnappel