De mogelijke verdwijning van het woordspelletje Lingo leidt tot veel ophef bij kijkers en de Tweede Kamer. Netcoördinator Van Dijk van Nederland 1 wil dat het programma verdwijnt omdat er teveel ouderen naar het programma kijken.
De Tweede Kamer zet vraagtekens bij het plan van de netcoördinator, die wil dat de zender meer jongeren gaat trekken. De grootste regeringspartij CDA noemt het besluit van Van Dijk "een schande". "Er kijken dagelijks zo'n 800.000 mensen naar. Die worden nu bij het oud vuil gezet. Dat past niet en dat kan niet", aldus het CDA-kamerlid Atsma.
Het CDA vraagt zich af of de netcoördinator niet buiten zijn boekje gaat. De TROS, die het programma uitzendt, wil Lingo behouden. Lingo bestaat zeventien jaar. "Het kan toch niet zo zijn dat iemand over de hoofden van zoveel mensen bepaalt wat goed is voor het volk."
Ook de PvdA vraagt zich af wat de bevoegdheden van de netcoördinator precies is en vindt dat de ouderen nu de dupe lijken te worden.
Boos
Bij de TROS zijn veel telefoontjes binnengekomen van kijkers, die boos zijn over het schappen van het programma en zeggen dat ze niet te oud zijn om Lingo te kijken. De voorzitter van de TROS Karel van Doodewaerd verzet zich ook tegen de plannen van Van Dijk.
In een interview met dagblad Trouw erkent de netcoördinator dat het een populair programma is. "Maar sinds de nieuwe zenderindeling per 1 september proberen we Nederland 1 wat te verjongen," verklaart hij zijn besluit. "Lingo zorgt voor een te oud profiel en daarom willen we iets anders."
Volgens Van Dijk is er geen plaats meer voor Lingo, ook omdat Nederland 2 voor de oudere kijker al het EO-programma 'That's the question' uitzendt.
Op 5 januari 1989 werd Lingo voor het eerst op de Nederlandse televisie uitgezonden. Twee teams moeten in vijf pogingen een woord raden, waarvan bij het begin de eerste letter wordt gegeven. Bekende presentatoren waren Robert ten Brink, Francois Boulangé, Nance en Lucille Werner. Het programma is ieder werkdag te zien om 19.00 uur op Nederland 1. Het spel wordt in bijna twintig landen uitgezonden.
Discriminatie
De huidige presentator Lucille Werner reageert ook geschokt op de mogelijke verdwijning. "Het is een vorm van discriminatie. Het trekt nu eenmaal een oude publiek. Nou en!" Volgens Werner is Lingo bereid het programma aan te passen. "In al die jaren is er al veel veranderd."
Er is al eerder sprake geweest van de verdwijning van Lingo. De voormalige D66-staatssecretaris Van der Laan van mediabeleid noemde het woordspelletje 'plat amusement' en vond dat het niet thuishoorde bij een kwalitatief hoogwaardige publieke omroep. In juni 2005 zei Van Dijk al dat het programma in 2006 maar moest verdwijnen.
Van Dijk veroorzaakte ook veel ophef toen hij de actualiteitenprogramma's verzocht meer rechtse propaganda te maken.
bron:NOS