Vanaf maandag 22 augustus zijn commerciële pluimveehouders verplicht hun  pluimvee op te hokken. Minister Veerman maakte dinsdag al bekend maatregelen te zullen nemen naar aanleiding van het advies van de commissie van deskundigen. De regeling is vandaag in de staatscourant gepubliceerd.

Pluimveehouders kunnen kiezen tussen ophokken à³f het aanbrengen van een constructie  die contact met wilde vogels onmogelijk maakt. Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om beperkte uitloop te houden waardoor problemen op welzijnsgebied kunnen worden voorkomen.

Op 10 augustus 2005 heeft minister Veerman de deskundigencommissie verzocht met spoed een advies uit te brengen over de ophokplicht voor pluimvee. De verplichting pluimvee binnen te houden vermindert de kans op besmetting met vogelpest door trekvogels. De deskundigencommissie bestaat uit onafhankelijke wetenschappers uit diverse veterinaire en biologische disciplines en  praktijkdeskundigen.

Het vogelgriepvirus (aviaire-influenzavirus) kan binnen gehaald worden door import van levende vogels, consumptie-eieren en eiproducten, pluimveevlees en pluimveeproducten en via reizigers. Import van levende vogels is verreweg het grootste risico voor insleep. Import uit Rusland, Kazachstan en Aziatische landen is reeds verboden. Volgens de  commissie kunnen echter ook trekvogels de ziekte overbrengen.

bron:LNV