De recherche in Schagen heeft in een omvangrijk onderzoek naar oplichting, diefstal en heling van auto's en motoren gisteren drie mannen aangehouden van 19, 23, 30 jaar en een vrouw van 20 jaar. Ze komen respectievelijk uit Zaandam, Heerhugowaard en Zaandijk. Bij huiszoekingen werden tevens diverse gestolen goederen en een automatisch wapen aangetroffen.

De verdachten reageerden via internet op te koop staande motoren. Wanneer het kwam tot een proefrit lieten ze een oude gestolen auto of motor achter en gingen ze er vandoor op een nieuwer exemplaar.

De zaak begon met een aangifte van een man uit Schagen. Hij had via internet zijn motorfiets voor 9.000 euro te koop aangeboden. Op dinsdagavond  31 mei 2005, kwam een verdachte bij hem de motor ophalen. Hij vertrok voor een proefrit en kwam vervolgens niet meer terug. Hij liet een in december 2004 gestolen motor uit Amsterdam achter.

Nader onderzoek wees uit dat deze truc al eerder had plaatsgevonden ondermeer in Alkmaar en Oosterblokker met een gestolen voertuigen uit Zaandam.

Bij de huiszoeking gisteren in Heerhugowaard werden 15 motoren en bromfietsen aangetroffen, diverse met weggeslepen framenummers. Tevens werd er een geladen Uzi machinegeweer gevonden met bijborende patronen en een identiteitsbewijs van à©à©n van de  aangevers.

Bij de huiszoeking in Zaandijk trof de politie ondermeer een XTC-laboratorium aan dat buiten bedrijf was, 2 kilo XTC poeder en 500 pillen.
 
Bij het nadere rechercheonderzoek dat volgt wordt nauw samengewerkt met de politie van Zaanstreek-Waterland.  De verdachten zijn allen in verzekering gesteld.
 
bron:Politie Noord Holland Noord