De detailhandel heeft in oktober van dit jaar 0,5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Oktober is de derde maand op rij met een omzetstijging. Wanneer gecorrigeerd wordt voor de samenstelling van koopdagen is de omzetstijging bijna 3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Omzetvolume groter, prijzen lager
In oktober 2005 was het omzetvolume van de detailhandel 1,3 procent groter dan in oktober 2004. De prijzen waren 0,8 procent lager. Het omzetvolume is echter negatief beïnvloed door de koopdagen. Oktober dit jaar had een minder gunstige samenstelling van koopdagen dan oktober vorig jaar. Na correctie hiervoor komt de groei van het omzetvolume uit op ongeveer 3,5 procent. 

Omzetstijging non-foodwinkels
De omzet van de non-foodwinkels was in oktober 2,1 procent hoger dan in oktober vorig jaar. De prijzen daalden met 1 procent, het omzetvolume nam met 3,1 procent toe. Vooral de omzet van winkels in bovenkleding en de bouwmarkten steeg.

Oktober 2005 was voor de winkels in consumentenelektronica de derde opeenvolgende maand met een omzettoename. Daarvà³à³r kampten deze winkels 2,5 jaar lang bijna maandelijks met omzetdalingen. De drogisterijen en de winkels in huishoudelijke artikelen hebben in oktober minder omgezet dan een jaar eerder.

Omzet foodsector lager
In oktober 2005 boekten de winkels in voedings- en genotmiddelen 1,6 procent minder omzet dan een jaar eerder. De producten in deze winkels waren 0,4 procent goedkoper. Het omzetvolume was 1,2 procent kleiner.

De supermarkten behaalden in oktober 1,8 procent minder omzet dan een jaar eerder. Speciaalzaken, zoals slagerijen, groentewinkels en slijterijen, realiseerden 0,8 procent minder omzet. Vooral de foodsector had last van de ongunstige samenstelling van de koopdagen in oktober 2005. Na correctie hiervoor steeg de omzet van de foodsector met ruim 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular