In het onderzoek naar de Hofstadgroep is woensdagavond in Amsterdam een 22-jarige verdachte aangehouden, die sinds begin november 2004 internationaal stond gesignaleerd. De man bleek bij zijn aanhouding in het bezit van een doorgeladen machinepistool, een tweede gevulde patroonhouder, een geluiddemper en een doos munitie met 40 patronen.

De man kon worden aangehouden door nauwe samenwerking van het Landelijk Parket en de Nationale Recherche met de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coà¶rdinator Terrorismebestrijding.

In het gezelschap van de man is een vrouw van 21 jaar aangehouden. Bovendien is een 26-jarige vrouw aangehouden die het tweetal met de auto naar Amsterdam had gereden. Ook beide vrouwen worden verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie.

Vermoedelijk maakt de 22-jarige man deel uit van de groep extremistische moslims rond ´de Syriër', de voortvluchtige geestelijk leider van het Hofstadgroep. Hij nam in Amsterdam deel aan de huiskamerbijeenkomsten die onder leiding van ´de Syriër' in de woning van Mohammed B. werden gehouden. Ook is tijdens een doorzoeking in 2003 van hem een zogeheten martelarentestament aangetroffen.

De drie verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

bron:OM