De politie van Nijmegen heeft opnieuw een aantal tips binnen gekregen over de identiteit van verdachte relschoppers, die tijdens de slotnacht van de Vierdaagsefeesten voor ongeregeldheden zorgden. Dit gebeurde na het tonen van verdachte personen in het AVRO-programma "Opsporing Verzocht" en plaatsing van foto's op de website van de politie Gelderland-Zuid.

Op dinsdag 16 augustus werd een eerste serie van twaalf foto's getoond. Op basis van deze foto's werd de identiteit van zeven verdachte relschoppers bekend. Dinsdag 23 augustus zijn de foto's van nog vijf andere verdachten gepubliceerd. Daarnaast zijn nogmaals de foto's getoond van de vijf nog onbekend gebleven verdachten uit de uitzending van 16 augustus.

In totaal is het onderzoek van de politie gericht op 30 verdachte relschoppers. Tot op heden is de identiteit van 20 verdachten bekend. Inmiddels zijn vijftien verdachten in dit onderzoek gehoord.

De identiteit van zeven verdachten werd bekend naar aanleiding van de publicatie van eerste serie foto's. Op maandag 22 augustus meldde zich op het bureau in Nijmegen een verdachte, die publicatie van zijn foto wilde voorkomen. De foto van deze verdachte is uiteraard niet getoond. De identiteit van de overige twaalf verdachten werd door de politie zelf vastgesteld.

Tijdens de laatste nacht van de Vierdaagsefeesten op 23 juli 2005 even na twee uur braken er ongeregeldheden uit nabij het podium van de Matrixx onder de Waalbrug in Nijmegen. Bij deze ongeregeldheden liepen veertien politieagenten verwondingen op. De politie verrichtte hierbij enkele charges en zette politie te paard en diensthonden in. Tijdens de ongeregeldheden werden vier aanhoudingen verricht.

De afgelopen weken heeft een speciaal rechercheteam in beslag genomen beeldmateriaal onderzocht. Van dertig verdachte relschoppers zijn foto's gemaakt. Deze foto's zijn allereerst verspreid onder alle politiekorpsen in Nederland. Hierbij is de identiteit van twaalf verdachten bekend geworden.

Op 5 augustus is bekend gemaakt dat de politie de foto's van verdachte relschoppers vanaf 16 augustus ging publiceren. Men kon publicatie voorkomen door zich vrijwillig te melden op het politiebureau in Nijmegen.

Dinsdagavond tussen 20.30 uur en 21.45 uur ontving de politie in totaal tien tips Op dit moment worden nog geen mededelingen gedaan over de bruikbaarheid van deze nieuwe tips. Deze worden de komende dagen onderzocht.

bron:Politie Gelderland-Zuid