Opnieuw veroordeling inzake Alkmaarse steekincidentenEen zestienjarige jongen is vandaag veroordeeld voor zijn aandeel in een reeks van uiterst gewelddadige incidenten in december en januari in Alkmaar. Hij was ten tijde van het plegen van de feiten 15 jaar.

De rechtbank acht de 16-jarige schuldig aan één poging tot moord in vereniging en een afpersing in vereniging. Hij is veroordeeld tot 8 maanden jeugddetentie. Daarnaast is de maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting voor jeugdigen opgelegd.

De officier van justitie had vanmorgen 12 maanden jeugddetentie (de maximale straf voor een 15-jarige) en plaatsing in een inrichting voor jeugdigen geëist.

De reeks gewelddadigheden ving aan op 18 december toen iemand op de Rekerdijk in Alkmaar werd beroofd. De verdachten en medeverdachten hadden die avond het plan iemand te beroven. Het slachtoffer werd bedreigd en de verdachten gebruikten grof geweld. Zij omsingelden het slachtoffer en sloegen hem meerdere keren met hun vuisten en met een knuppel.

In de nacht van 2 op 3 januari was de verdachte ook betrokken bij een van de twee pogingen tot doodslag aan de Molenkade. De verdachte heeft zelf daadwerkelijk meegedaan aan het geweld, door het slachtoffer te schoppen terwijl zijn broer bezig was het slachtoffer te steken. Dat het slachtoffer niet is overleden is een gelukkige omstandigheid die geenszins aan de verdachte is te danken.

De gebeurtenissen hebben een golf van ontzetting in de samenleving teweeggebracht en veel Alkmaarders voelden zich niet meer veilig in hun woonplaats.

Na de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de zestienjarige verdachte op 7 juli jl. is de zaak aangehouden om nadere informatie in te winnen met betrekking tot de persoonlijke omstandigheden van verdachte. Met name voor de vraag of een ambulante behandeling tot de mogelijkheden zou behoren was nadere informatie gewenst. Beide deskundigen hadden al geconcludeerd dat behandeling noodzakelijk was.

De rechtbank is vandaag, gelet op informatie van de behandelinrichting alsook gelet op nieuwe informatie van de officier van justitie, tot de conclusie te gekomen dat ambulante behandeling als bijzondere voorwaarde bij een voorwaardelijke straf of maatregel onvoldoende waarborgen geeft voor een adequate behandeling.

Uit brieven die de verdachte na de zitting van 7 juli 2005 heeft geschreven aan zijn broer blijkt dat hij nog geenszins afstand heeft genomen van de door hem en zijn broer gepleegde feiten en dat hij de ernst van die feiten volledig miskent. De broer van de verdachte is afgelopen dinsdag voor deze feiten tot een lange gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging veroordeeld. Door deze brieven wordt de ernst van de problematiek nog eens onderstreept.

De voorlopige hechtenis van verdachte was onlangs door het gerechtshof te Amsterdam opgeheven, nu de tijd tussen het beroep en de beslissing te lang had geduurd. Ter zitting hedenmorgen heeft de officier van justitie de gevangenneming van de verdachte gevraagd. De rechtbank heeft de gevangenneming bevolen.

bron:Rechtbank AlkmaarComments are closed.
%d bloggers liken dit: