De nieuwste versie van World Drink Trends (WDT) is uit. In 184 pagina's zijn de drank- en drinktrends in de wereld in kaart gebracht. De uitgave World Drink Trends 2005 biedt informatie over de consumptie en productie van dranken en een overzicht over de accijnzen en BTW-tarieven van bier, wijn en gedistilleerd in diverse landen. Hieruit blijkt onder andere dat de Nieuw Zeelanders in 2003 veel meer gedistilleerd zijn gaan drinken dan in 2002 (+ 14,3%). En dat de inwoners van Venezuela veel minder (- 28,6%!) gedistilleerde dranken in 2003 hebben gedronken dan in 2002. 

In de Europese landen wordt nog steeds de meeste alcohol gedronken per hoofd van de bevolking. In Nederland is de alcoholconsumptie gedaald van 8,0 liter in 2002 naar 7,9 liter in 2003. Weer aan top dit jaar staat Luxemburg met een totale alcoholconsumptie van 12,6 liter, deze cijfers zijn echter aanzienlijk beïnvloed door aankopen van toeristen en grensverkeer. 
 
World Drink Trends (WDT) brengt drankentrends wereldwijd in kaart. Van 58 landen is de consumptieontwikkeling voor gedistilleerd, bier en wijn van 1963 tot en met 2003 vermeld. De Wereldranglijst ontstaat uit de berekening van de totale consumptie van pure alcohol uit de cijfers over de consumptie van gedistilleerd, bier en wijn. 
 
Gekeken naar de consumptie van gedistilleerde dranken wordt het meest gedronken in Oost-Europese landen, gevolgd door landen in het Verre Oosten. Rusland voert de lijst aan met 6,2 liter gedistilleerd per capita in 2003. Nederland staat op de 26e plek met 1,5 liter. Bierland bij uitstek is Tsjechië met 157 liter per capita, gevolgd door Ierland. Duitsland komt op de 3e plaats. De meeste wijn wordt gedronken in Luxemburg gevolgd door Frankrijk, Italië en Portugal. 
 
Ook trends voor niet-alcoholhoudende dranken worden vermeld. Zo zijn niet de Engelsen, maar de Ieren met 277 liter de grootste theedrinkers ter wereld. De Zweden zijn met 264 liter de grootste koffiedrinkers. Naast koffie en thee vermeldt WDT ook melk-, softdrink-, vruchtensap- en waterconsumptie. Daarnaast zijn - zonder historische trends - accijnstarieven en de BTW opgenomen voor een aantal landen.  
 
bron:Commissie Gedistilleerd