Orthodoxe kerkleiders hebben gisteren tijdens een synode besloten om patriarch Irenaios I van Jeruzalem niet langer te erkennen. Aangezien Irenaios weigert terug te treden is hierdoor binnen de Orthodoxe Kerk een bittere crisis ontstaan.

Zeldzame synode
Hooggeplaatste geestelijken uit Rusland, Griekenland, Bulgarije en andere landen waar de Orthodoxe Kerk zetelt, stemden over het onderwerp tijdens een zeldzame synode in hun geestelijke hoofdstad Istanbul (Constantinopel). De synode werd bijeengeroepen omdat Irenaios eerder deze maand al weigerde terug te treden na zijn ontslag door de leiders van de Orthodoxe Kerk in het Heilige Land.

Palestijnse woede
Irenaios heeft ontkend dat hij betrokken was bij het leasen van kerkelijke bezittingen aan Joodse investeerders in Arabische buurten. Die verdenkingen hadden tot woede geleid bij Palestijnen, die Oost-Jeruzalem zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Overleg en gebed
"We hebben vanaf vanochtend overlegd en gebeden. Op basis daarvan hebben we besloten de beslissing van de metropolieten en aartsbisschoppen in Jeruzalem te accepteren", zei oecumenisch patriarch Bartholomeos I, de geestelijke leider van 300 miljoen orthodoxen wereldwijd, na afloop van de synode. "We hoopten dat hij uit zichzelf zou terugtreden, maar helaas weigerde hij dat, dus namen wij de beslissing."

Isolement
De synode, die door Irenaios zelf werd bijgewoond, had niet de mach  om hem te ontslaan. Maar de beslissing om hem niet langer te erkennen wordt gezien als een poging om de patriarch te isoleren en zijn ontslagname af te dwingen.

Irenaios weigert
In Jeruzalem liet een woordvoerder van Irenaios weten dat hij niet zou terugtreden, ondanks de "politieke" beslissing, die volgens haar al door de synode was genomen voor Irenaios aankwam. De patriarch zou niet terugtreden omdat hij niet betrokken is geweest bij enige veronderstelde wanpraktijken. "De patriarch verklaart dat hij volgens de wet de enige legale patriarch is en dat hij voor het leven is benoemd. De beslissing in Istanbul is genomen zonder enig bewijs of document tegen hem."

Verdeeldheid en pressie
De kwestie bracht belangrijke vertegenwoordigers van de doorgaans verdeelde Orthodoxe Kerk bijeen. Bartholomeos is in de afgelopen jaren in conflict gekomen met zowel de Russische als de Griekse orthodoxen over de reikwijdte van zijn autoriteit. Bartholomeos staat ook onder de druk van de autoriteiten in het islamitische Turkije, die zeggen dat zijn leiderschap zich beperkt tot de etnische Grieken van Istanbul. Turkije is fel gekant tegen zijn "oecumenische"  titel.  

Religieuze rechtbank
Tijdens de synode protesteerden buiten enkele Turkse demonstranten. Zij beschuldigden Bartholomeos ervan een Vaticaan-achtige staat te willen creëren binnen Istanbul. Minstens twee groeperingen dienden petities is bij het Openbaar Ministerie om het patriarchaat van Istanbul te vervolgen wegens het instellen van een "religieuze rechtbank" in de Turkse stad.

bron:RKK

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular