Op 21 september heeft orthopedisch chirurg Peter Hubach de vijftiende Pieter van Foreestprijs gewonnen. Hij won de prijs met een nieuwe in het Medisch Centrum Alkmaar ontwikkelde polsprothese. De polsprothese kan tijdens de operatie op maat worden gemaakt.

Dit is mogelijk doordat de prothese uit verschillende onderdelen wordt opgebouwd. Door de juiste samenstelling van de onderdelen is het zo mogelijk patiënten de polsprothese te geven die hen het beste in staat stelt om alle noodzakelijke polsbewegingen uit te voeren.

Naast Hubach werkte Z. Rahimtoola uit Leiden aan de prothese die beter dan andere modellen kan worden vastgezet aan de hand en arm. De prothese wordt vastgezet met schroeven in de middenhandsbeentjes. Een extra coating om de schroeven zorgen ervoor dat het bot beter groeit en de schroeven beter vast komen te zitten.

De nieuwe polsprothese is voornamelijk gebruikt bij reumapatiënten. De resultaten van onderzoek bij tweeëndertig van deze patiënten tonen aan dat de nieuwe polsprothese veelbelovend is. Vrijwel alle patiënten zijn er zeer tevreden over.

De inzending van Hubach en Rahimtoola is volgens de jury een ´zeldzaam voorbeeld van praktisch inzicht, ontwikkeling van een nieuwe prothese en de beschrijving van de resultaten op een wetenschappelijke wijze in een niet-academisch ziekenhuis.'

De Pieter van Foreestprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste wetenschappelijke publicatie vanuit het Medisch Centrum Alkmaar en is bedoeld als stimulans voor wetenschappelijk onderzoek. Pieter van Foreest was de lijfarts van Willem van oranje. Hij woonde vele jaren in Alkmaar en ligt begraven in de Grote Kerk van Alkmaar. De medische wetenschap heeft vele jaren geprofiteerd van zijn zeer gedetaileerde wetenschappelijke gevalsbeschrijvingen.

bron:MCA