Van 7 tot en met 11 juni 2006 wordt voor de tiende keer het festival Oude Muziek Nu gehouden. Al jaren wordt het festival gepresenteerd aan de hand van een thema. Dit jaar draait het festival om ‘Muziek uit de tijd van Rembrandt’.
Tijdens het festival Oude Muziek Nu krijgen de beste amateurmusici van Nederland de kans hun talenten te tonen. Het festival is bedoeld om het beoefenen van oude muziek te stimuleren en om het publiek kennis te laten maken met deze muziek. 
 
Op 7 juni begint het festival met een lezing in Bibliotheek Hoorn door musicoloog en violist Jos Koning. Ook geeft hij tijdens de lezing een klinkende illustratie met zijn ensemble Twee Violen en een Bas. Het openingsconcert vindt donderdagavond in de Oosterkerk plaats. Het IVAK Jeugd - Vocaal Ensemble uit Delfzijl zal dan liederen en instrumentale muziek uit de Gouden Eeuw ten gehore brengen. Het concert wordt omlijst met hapjes en drankjes uit de tijd van Rembrandt. Op vrijdag kunnen zangers en instrumentalisten deelnemen aan een workshop in de Oosterkerk onder leiding van Hoite Pruiksma en Fritz Heller. Tijdens deze workshop staan de muzikale ontwikkelingen die de overgang van Renaissance naar Barok kenmerken centraal. De dag eindigt met een concert van Barocco Locco en Haarlem Voices.
 
Op zaterdag wordt in de Oosterkerk een masterclass gegeven door de leden van het Egidius Kwartet. Deelname aan de masterclass staat open voor koren en vocale ensembles, het repertoire bestaat uit Italiaanse madrigalen. Het Egidius Kwartet zal tevens een avondconcert verzorgen. Verder staat op zaterdag de blokfluit centraal: in samenwerking met de ERTA, de Europese vereniging van blokfluitdocenten, kunnen blokfluitisten aan diverse activiteiten deelnemen.
 
De laatste dag van het festival start in de Oosterkerk met “De streken van Rembrandt” door Twee Violen en een Bas. Jos Koning, artistiek leider van dit trio, verzorgt na dit concert een korte workshop waarin hij strijkers en tokkelaars mee terug neemt naar een muziekherberg uit de zeventiende eeuw. Ondertussen geeft Trombone Kwartet Apollo een kort concert in het Westfries Museum. Op het plein de Roode Steen start ‘s middags een muzikale stadswandeling die eindigt met een groot muzikaal slotspektakel. Het festival wordt afgesloten met de voorstelling DOOP! door het Praetorius Ensemble uit Leiden. In deze muziektheaterproductie staat de doop van Rembrandt centraal.
 
Dit jaar is voor het eerst een vijftal festivalarrangementen ontwikkeld. Op deze manier wordt mooie muziek gecombineerd met lekker eten en genieten van de prachtige stad. Er zijn twee dagarrangementen en drie avondarrangementen samengesteld waar een keuze uit gemaakt kan worden.
 
Het complete festivalprogramma en meer informatie over de arrangementen kunt u opvragen via: Stichting Hoorn - Oude Muziek Nu, Geldelozeweg 47b, 1625 NW, Hoorn, tel: 0229 248330. Ook staat het volledige programma op de website www.oudemuzieknu.demon.nl.

bron:Stichting Oude Muziek Hoorn