De Ouderenhulplijn (tel. 0900 - 60 80 100, 5 cent/min.) van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, waar ouderen 7 dagen per week dag en nacht naar toe kunnen bellen voor een gesprek of informatie, is afgelopen weekend massaal gebeld door ouderen die veel last
hebben van de hitte. De lijn kreeg het afgelopen weekend meer dan 400 telefoontjes te verwerken. Sinds zaterdag zendt Ouderenhulp radiospots uit, waarin verwezen wordt naar de Ouderenhulplijn voor tips om de hittegolf beter door te komen.

Terwijl Nederland tijdens deze tropisch hete dagen massaal verkoeling zoekt aan het strand of zwembad, hebben veel ouderen die hiertoe niet in staat zijn erg veel last van de aanhoudende warmte. Hulpbehoevende ouderen lopen bij temperaturen van 30 graden en hoger een sterk verhoogd gezondheidsrisico, omdat zij moeilijker hun lichaamstemperatuur kunnen reguleren. Ook komen uitputting en uitdroging als gevolg van verminderde transpiratie en te weinig drinken bij ouderen frequent voor. Naarmate de hoge temperaturen aanhouden, wordt het gezondheidsrisico groter. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft voor ouderen
tips op een rijtje gezet om in goede gezondheid de tropische temperaturen te weerstaan. De tips staan vermeld op de website van het fonds, www.ouderenhulp.nl, maar worden ook telefonisch verstrekt door de medewerkers van de Ouderenhulplijn van het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Ik bel voor mijn moeder
De ouderen, buren of mantelzorgers die bellen worden 24 uur per dag persoonlijk te woord gestaan door deskundige vrijwilligers van SOS Telefonische Hulpdienst, die op alle mogelijke gebieden kunnen adviseren en waar nodig doorverwijzen. De meeste bellers zoeken bevestiging dat ze de juiste dingen doen; veel water drinken en koele plekken opzoeken.

Fijn dat ik iemand persoonlijk aan de lijn krijg
De Ouderenhulplijn is er ook voor ouderen die behoefte hebben aan een gesprek, bijvoorbeeld omdat zij zich eenzaam voelen. In de zomermaanden voelen veel ouderen zich (extra) eenzaam, omdat iedereen om hen heen met vakantie lijkt te zijn en zij zich buitengesloten voelen van barbeques en andere buitenactiviteiten. Binnenkort start Ouderenhulp met uitzending van een radiospot die ouderen die zich alleen voelen in de zomer, erop wijst dat de Ouderenhulplijn voor hen thuisblijft en ze op het nummer 0900 - 60 80 100 (5 cent/min.) altijd terecht kunnen voor een praatje of een goed gesprek.

bron:Nat.Fonds Ouderenhulp