Kinderen die wegens omstandigheden langdurig niet thuis kunnen wonen, dromen het meest van hun ouders. Dat is de uitkomst van de prijsvraag over geluk onder jongeren die onder toezicht staan van jeugdzorg. De winnaars van de prijs gaan met hun leefgroep op verrassingsweekend naar een viersterren Bilderberg-hotel in Nederland, dat voor de gelegenheid omgedoopt wordt tot KinderhulpHotel. De prijs wordt 13 april voor de zesde keer uitgereikt in Hollandsche Rading en Rijsbergen. 

Alle jongeren in een tehuis in Nederland werd de vraag voorgelegd wat voor hen geluk betekent. De origineelste antwoorden worden bekroond met het verrassingsweekend. De meeste antwoorden gingen erover dat de kinderen er van dromen om gewoon thuis bij papa en mama  te wonen. Van de 5 miljoen kinderen in Nederland, staan er 250.000 onder toezicht van jeugdzorg. Dat is 1 op de 20 kinderen. Van hen wonen er 15.000 in een pleeggezin en 15.000 in een tehuis. 
 
Dit jaar worden twee prijzen uitgereikt; à©à©n voor kinderen van 8 tot 12 jaar en à©à©n voor kinderen van 13 tot 18 jaar. Leefgroep De Hobbits uit Rijsbergen won in de jongste groep met het Kinderhulphotelspel. Samen ontwikkelden deze kinderen een soort ganzebord met kaartjes waar hun wensen op staan. Die lopen uiteen van 'bij papa en mama wonen' tot 'naar de dierentuin gaan' en 'in een racewagen racen'. De prijs in de oudste groep werd gewonnen door Petruschka van 16 jaar van gezinsgroep Het Elandhuis uit Hollandsche Rading. Zij schreef een brief waarin zij aangeeft wat voor haar 'gewoon geluk' betekent. Angela Esajas, danseres en actrice, reikt de prijs uit aan de jongere kinderen. De oudere kinderen ontvangen de prijs uit handen van de crew van Rzpkt, een theaterproductie van oud-studenten van de Glenn Mills-school, die eerder in de film Cool van Theo van Gogh speelden.  
 
Beide winnaars gaan van 22 tot en met 24 april met de hele leefgroep naar een luxueus viersterrenhotel, gesponsord door de Bilderberggroep. Daar staan hen drie dagen vol verrassingen en bekende Nederlanders te wachten. De hotelketen stelt gratis kamers en ontbijt ter beschikking. De groepen, ieder bestaande uit ongeveer 10 kinderen, worden als sterren ontvangen in Bilderberg Hotel Rijsserberg te Rijssen en Hotel De Bilderberg in Oosterbeek.  
 
De Kinderhulpprijs is in 2000 ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Kinderhulp ingesteld om kinderen een stem te geven in de jeugdzorg. Ieder jaar krijgen de kinderen een andere vraag voorgelegd die betrekking heeft op hun leven en de zorg. De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury, met dit jaar onder andere Bas Westerweel. 
 
Het Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich al ruim 45 jaar in voor kinderen die te maken krijgen met jeugdzorg. Kinderhulp honoreert aanvragen voor financiële ondersteuning, afkomstig van allerlei instellingen voor jeugdzorg, voor direct kindgerichte zaken. Een weekje kamperen in de zomer, een fiets, een lidmaatschap van een sportclub of een echte Sinterklaasviering. Het Nationaal Fonds Kinderhulp is geheel afhankelijk van giften en donaties. Dit jaar houdt het fonds haar nationale collecte van 8 tot en met 14 mei. 
 
bron: Capita