Overdadige tv-reclame bij commerciëlen: boete kwart miljoenDe commerciële omroepinstellingen Net 5, Veronica en Yorin hebben, net als bij de
vorige controle in het najaar van 2004, meer reclame uitgezonden dan volgens de
Nederlandse en Europese regels is toegestaan. Zo blijkt uit een steekproef die het
Commissariaat voor de Media in de maand april van dit jaar heeft gedaan. De overtredingen zijn van een dusdanige omvang dat boetes van respectievelijk 121.000, 81.000 en 54.000 euro in het vooruitzicht zijn gesteld.

Verantwoordelijk commissaris Inge Brakman:'In tegenstelling tot de vorige keer lijkt het er nu op dat deze commerciële omroepen stelselmatig de regels overtreden en de
kijker overspoelen met reclame. En dat terwijl de regelgeving is bedoeld om grenzen te
stellen aan een overdaad aan reclame. Wat opvalt, is dat vooral speelfilms deze keer te vaak zijn onderbroken door reclameblokken. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen zal het Commissariaat de controles intensiveren'.

Het ruimschoots overschrijden van het reclamemaximum van 12 minuten per uur en diverse
gevallen van onjuiste filmonderbrekende reclame was bij alle drie de omroepen aanleiding voor het opleggen van de boete. Bij Net 5 komt daar nog onjuiste programmaonderbrekende reclame in een kinderprogramma bij. Doordat sommige overtredingen al eerder zijn begaan, zijn de voorgenomen boetes verzwaard. Begin september zijn de hoorzittingen waarna de sancties definitief worden vastgesteld.

bron:CVDMComments are closed.
%d bloggers liken dit: