Zes F-16 jachtvliegtuigen zijn vrijdag 8 september door Nederland overgedragen aan Chili. In totaal zullen achttien F-16’s van eigenaar wisselen. Het contract van de overdracht werd ondertekend door de Chileense bevelhebber van de luchtstrijdkrachten generaal Osvaldo Sarabia Vilches. Voor Nederland tekende de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, Ir. Dirk van Dord. Onderdeel van de ceremonie was het zegenen van de nieuwe aanwinst van de 'Fuerza Aérea de Chile' door een Chileense geestelijke.

De luchtmacht, ondersteunt door een Nederlands bedrijf, verleent de komende twintig maanden technische en personele ondersteuning aan de Chileense luchtmacht om vertrouwd te raken met dit type vliegtuig. De ondersteuning wordt verleend door een zogenoemd ‘On Site Support Team’ dat bestaat uit een vlieger en elf man technisch personeel.

De toestellen waren afgelopen maandag vanaf vliegbasis Twenthe vertrokken en zijn via tussenstops op de Canarische Eilanden en Brazilië op de Chileense luchtmachtbasis Antofagasta gearriveerd. De jachtvliegtuigen maakten de oversteek met behulp van een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. 

De verkoop van de F-16’s is onderdeel van de maatregelen uit de Prinsjesdagbrief 2003. Het totale Nederlandse arsenaal aan F-16 jachtvliegtuigen wordt teruggebracht van 137 naar 108 toestellen. Door de recente verliezen van 19 juli en 31 augustus komt het aantal F-16's daarmee op 106 stuks.

De reductie van het aantal jachtvliegtuigen moet resulteren in lagere exploitatiekosten, een verbeterde inzetbaarheid van de resterende toestellen en ruimte voor investeringen zoals bijvoorbeeld precisiewapens.

Bij de plechtige ceremonie op de luchtmachtbasis Antofagasta in het noorden van Chili waren ook   de Chileense president, Michelle Bachelet, en de minister van defensie, mevrouw Vivianne Blanlot Soza aanwezig. Nederland werd verder vertegenwoordigd door onder meer de ambassadeur in Chili, de heer Hero de Boer en de Nederlandse defensieattaché Jos Hooimeijer. De ceremonie ving aan met beide volksliederen en een film over de historie van de Chileense luchtmacht. Na afloop werd door een Nederlandse en Chileense vlieger in een tweezitter een korte luchtshow gevlogen.

bron:MinDef