Staatssecretaris Van Geel wil dat alle autos vanaf 2007 een vignet krijgen waarop de mate van vervuiling is af te lezen. Gemeenten kunnen hier hun parkeerbeleid op baseren, zodat vervuilende autos meer gaan betalen. De overheid moet vuilere autos niet extra belasten, maar juist schone autos stimuleren, vindt Peter Janssen directeur RAI Vereniging.

Volgens Peter Janssen laat Van Geel het zoveelste proefballonnetje op. Als je een dergelijk labelsysteem invoert, maak je als overheid een onbetrouwbare indruk. Consumenten hebben hun auto immers aangeschaft op basis van Europesetypegoedkeuringseisen en milieunormen. Mensen die destijds dachten een relatief schone of zuinige auto te hebben gekocht, zouden nu opeens gestraft kunnen worden. Als je al gaat differentiëren met parkeertarieven, dan zouden schone autos minder moeten betalen in plaats van vuilere meer.
Van Geel denkt het labelsysteem binnen enkele maanden klaar te hebben. Hij kijkt hierbij met een schuin oog naar een soortgelijk plan dat gisteren door de Duitse regering werd aangenomen. Volgens dit systeem worden autos in vijf categorieën ingedeeld die corresponderen met de Euro-normen. Autos in de categorie 0 en 1 krijgen geen sticker en zijn niet welkom in de zones waar een fijnstof alarm geldt. De stickers met de nummers 2 tot 4 zijn alleen voor minder vervuilende dieselautos en autos die voldoen aan Euro-5 krijgen een apart vignet. Of Nederland uitgaat van de Euronormen is nog niet bekend. Peter Janssen: laten we hopen dat Den Haag niet een eigen koers gaat varen en als criteria in ieder geval de Europese richtlijnen hanteert. Ons uitgangspunt blijft: beloon
bezitters van schone autos.
bron:RAI