Op vrijdag 13 mei vanaf 11 uur wordt tijdens de kaasmarkt gestart met de preventie van zakkenrollen in Alkmaar. Een cabaretduo zal in de gehele binnenstad een act opvoeren waarin wordt uitgebeeld hoe gemakkelijk iemand wordt bestolen van zijn spullen. Dit tweetal zal flyers uitdelen aan bezoekers van de stad waarin wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers en waarin een aantal handige tips staat om zakkenrollen te voorkomen.

De politie is vorig jaar gestart met een project speciaal gericht op het bestrijden van zakkenrolcriminaliteit. Agenten in burger surveilleren gericht op het voorkomen van zakkenrollen en het aanhouden van mogelijke verdachten. Dit doen zij bijvoorbeeld door mensen aan te spreken die hun spullen tà© uitnodigend voor zakkenrollers bij zich dragen en door het observeren van verdachte personen. Sinds de start van dit team vorig jaar is een opvallende afname van het aantal aangiften van zakkenrollen in het centrum van Alkmaar te zien.

Vanaf 1999 is in het centrum van Alkmaar een jaarlijkse afname van het aantal aangiften van zakkenrollen te zien tot het jaar 2002. Dat jaar is er een toename van 7 % (513 in 1999, 438 in 2000, 336 in 2001) tot 392 aangiftes in 2002, en in 2003 een toename van 17 % (500 aangiften in 2003). In 2004 is het aantal aangiften drastisch teruggelopen tot 209. Dit jaar zijn er tot nu toe 56 meldingen van zakkenrollen bij de politie bekend.

Vanaf 2004 is iedere vrijdag extra preventief toezicht gehouden (in burger) op en rondom de kaasmarkt en op donderdagavond ook in de winkelstraten in het centrum. Dit zijn ook de gebieden en dagen waarop zakkenrollen het meeste voorkomt. Er zijn toen ook diverse aanhoudingen verricht door dit zakkenrolteam.

Bezoekers van de binnenstad, zoals uitgaans- en winkelend publiek en ook toeristen, kunnen zelf ook veel doen om zakkenrollen tegen te gaan. Berg waardevolle spullen op in de binnenzakken of onder kleding, houd bagage altijd in het oog en neem niet meer mee dan nodig. Tijdens de kaasmarkt worden borden waarin voor zakkenrollen wordt gewaarschuwd. Door de gemeente en de politie zijn flyers en bierviltjes ontwikkeld die aan bezoekers van horecagelegenheden, winkels en de kaasmarkt worden uitgedeeld. De tekeningen die op deze flyers en viltjes staan zijn gemaakt door de Alkmaarder Fons Bruinenberg.

Ook in de winkels in de binnenstad hangen op diverse plaatsen posters waarin men wordt gewezen op de mogelijke aanwezigheid van zakkenrollers. Daarnaast blijft het belangrijk dat gedupeerden altijd aangifte doen. Op die manier weet de politie wat er speelt en kunnen agenten nog gerichter op bepaalde tijden en locaties worden ingezet. Aangifte doen kan op het politiebureau aan het Mallegatsplein in Alkmaar.

Veiligheid op straat is ook voor de gemeente een belangrijk item. Vele initiatieven, zoals verscherpt toezicht, camera's, duidelijk horecabeleid maar ook 'Veilig Uitgaan in Alkmaar' zijn hier een voorbeeld van.
 
 
bron:politie Noord Holland Noord