Door technische problemen hebben zorgverzekeraars meer tijd nodig om de elektronische declaraties van huisartsen te vergoeden. Volgens minister Hoogervorst heeft dit geen gevolgen voor patiënten. Zolang zij zorgen dat hun huisartsen voldoende te eten hebben loopt de behandeling geen gevaar.

Inmiddels wordt er hard aan gewerkt de problemen op te lossen. Hoogervorst schrijft dit in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Arib over het niet vergoeden van declaraties van huisartsen. De bekostiging van huisartsen is op 1 januari 2006 veranderd als gevolg van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. De minister vond invoering van het nieuwe bekostigingssysteem voor huisartsen verantwoord, omdat de betrokken partijen hem hadden verzekerd klaar te zijn voor het elektronisch declareren.
Arib stelde zijn vragen naar aanleiding van een persbericht van de Landelijke Huisartsenvereniging. De huisartsen meldden dat zij te maken hebben met grote administratieve problemen bij het insturen van hun elektronische declaraties. Meer dan de helft van de declaraties van huisartsen zou niet worden gehonoreerd. Technische problemen zijn hier de oorzaak van. Volgens Hoogervorst is in de startfase tijd nodig om te reageren op de groei en moeten de systemen hierop worden aangepast. Volgens de minister zijn de problemen ook deels veroorzaakt door onjuist gebruik van het systeem door huisartsen. Dinsdag hebben de betrokken partijen een afspraak met minister Hoogervorst om tot een oplossing te komen.
bron:VWS