Een groep patiëntenorganisaties zegt onder de naam Patiëntencollectief te onderhandelen met vijf zorgverzekeraars. De organisaties willen hun achterban collectief verzekeren en inspelen op de mogelijkheden die de nieuwe basisverzekering per 1 januari 2006 biedt. Het Patiëntencollectief denkt een lage premie en een gerichte dekking te kunnen bedingen bij zorgverzekeraars.

'Alleen via een collectief kunnen zorgconsumenten in staat zijn om de voordelen van de nieuwe basisverzekering daadwerkelijk te benutten', zegt Erik Thier van het Patiëntencollectief. Volgens Thier onderschatten veel mensen nog dat de basisverzekering een forse premiestijging zou kunnen betekenen. 'Met het Patiëntencollectief zullen we schade zoveel mogelijk proberen te beperken. Daarnaast geeft het collectief invulling aan de onderlinge solidariteit.'

De onderhandelingen voor de collectiviteit worden begeleid en gevoerd door de onafhankelijke assurantietussenpersoon SEZ (Specialist in Employee Benefits en Zorgverzekeringen) in Reewijk en Het Ondersteuningsburo voor Patiëntenorganisaties (HOB) in Amersfoort.

Bron: Patiëntencollectief